Sport14 sep '15 16:25Aangepast op 14 sep '15 16:50

FIFA-onderzoek wordt groter en groter

Auteur: BNR Webredactie

Het onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA is gigantisch. Er zijn huiszoekingen gedaan, bankrekeningen bevroren en er is vastgoed in beslag genomen, en de onderzoekers zijn nog lang niet klaar.

ANP/AFP
ANP/AFP

Dat vertelden de Zwitserse en Amerikaanse justitie op een gezamenlijke persconferentie.

Volgens de Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber is er veel onroerend goed in beslag genomen en is inmiddels 11 terabyte aan data verzameld. “Tot dusver, zou ik bijna willen zeggen”, zegt Lauber.

Want voorlopig zijn ze nog wel even bezig. “Dit onderzoek gaat absoluut langer duren dan de spreekwoordelijke negentig minuten”, zei Lauber. “We zitten nog niet eens in de buurt van het rustsignaal.”

Blatter
Met het oog op het lopende onderzoek worden nog geen verdachten bij naam genoemd. Het is daardoor nog niet duidelijk of er een onderzoek wordt ingesteld naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Afgelopen weekende raakte Blatter opnieuw in opspraak. Hij zou de tv-uitzendrechten voor de WK's voetbal van 2010 en 2014 voor een schijntje hebben doorverkocht aan Jack Warner, die als een sleutelfiguur wordt beschouwd in het omvangrijke corruptieschandaal. Warner zou ze vervolgens voor miljoenen hebben doorverkocht. “We hebben zondag een verklaring van de FIFA gehad daarover, die nemen we mee in ons onderzoek”, aldus Lauber.

Arrestaties
De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch verwacht dat op basis van nieuw bewijs meer arrestaties zullen volgen. In mei werden al verschillende (ex-)functionarissen van de FIFA opgepakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen