Sport23 apr '15 15:54

'Kinderen bijbrengen dat ze niet aan de doping moeten'

Auteur: Pieter van den Akker

Doping moet in de hoogste versnelling worden aangepakt. Daarom organiseert minister Schippers van Sport vandaag samen met NOC*NSF en de wielerbond een conferentie over doping. Het initiatief moet nieuwe maatregelen tegen doping opleveren.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

"Het belang van het congres is om te kijken waar het probleem begint", vertelt directeur Sportzaken Jeroen Bijl van NOC*NSF in sportcentrum Papendal tegen verslaggever Jigal Krant. "Dat is niet alleen bij de sporters die op het laatst die stof gaan gebruiken, maar meer van: wat gebeurt er aan de voorkant? Hoe wordt iemand voorgelicht? Wat krijgt –ie mee op een club als –ie relatief jong is? Wat is de rol van begeleiders? En wat doen we allemaal internationaal op dit gebied?"

Randzaken centraal
Hij verduidelijkt: "Het is dus niet de bedoeling om nu te gaan praten over welk stofje en over zo- en zoveel straf voor een sporter. Dat is niet aan de orde."
 

De dag is ‘cultuuromslag in de hoogste versnelling’ gedoopt. Maar zullen dopingzondaars er niet eenmaal altijd zijn? Bijl: “Ik denk dat het juist goed is als je aan de voorkant awareness, bewustwording over zaken rondom doping, creëert. Als sporters dan in de verleiding komen, kunnen ze een veel betere afweging maken of ze het wel of niet doen.”

Onderwijs
Bijl wil vooropstellen dat ook hij niet met zekerheid kan zeggen dat het probleem straks helemaal is verdwenen. “Ik zeg niet dat het uit de wereld gaat. Het gaat er wel om dat we proberen onze kinderen in het onderwijs de cultuur bij te brengen dat we dat niet moeten gaan doen."

Gerelateerde artikelen