Sport10 mrt '14 10:58Aangepast op 10 mrt '14 11:14

'Duitse Johan Cruijff' hangt tien jaar cel boven hoofd

Auteur: Thijs Baas

Duitse media noemen het nu al het proces van het jaar. Vandaag moet de voorzitter van FC Bayern Uli Hoeness zich voor de rechter in München zich verantwoorden voor het ontduiken van miljoenen euro's belasting. Bij een veroordeling kan de Duitse voetbalgigant een celstraf van 10 jaar opgelegd krijgen.

De rechter die de zaak moet beoordelen staat bekend als een keiharde, compromisloze rechter, schetst correspondent Derk Marseille. Hij omschrijft Hoeness als een soort Duitse Johan Cruijff. "Hij vormde in de jaren '70 met Gerd Müller een aanvalsduo bij Bayern München en nadat zijn knieën waren versleten, begon hij als directeur bij Bayern. Hij geldt voor veel Duitsers als een icoon, tot vorig jaar, toen bekend werd dat hij in Zwitserland een rekening had lopen. Toen is hij redelijk snel ontvriend door veel Duitsers."

Bij het proces kan het  van groot belang zijn of de oud-Bayern-speler zichzelf heeft aangegeven omdat hij al nattigheid voelde. "Duitse journalisten hebben gejaagd op de Zwitserse bankrekeningen en waren eigenlijk al heel erg ver met een onderzoek. Er wordt vermoed dat hij zich onder druk daarvan heeft aangemeld, dus dat het niet helemaal uit zichzelf was. Omdat Hoeness altijd de mond vol had over fair play, bestaat er nu wel een soort leedvermaak dat deze man zich nu moet verantwoorden."

Bij de club Bayern blijft  Hoeness vrijwel onomstreden. "Dat is de belangrijkste fanbase die hij nog overheeft. Dat komt doordat hij daar vanaf de jaren '70 een gezichtsbepalende figuur. Bayern werkt als een familie, dus intussen werkt daar een aantal families in de kantine, op de financiële administratie en overal. Als die hem niet meer steunen - ze zijn ook voor een groot deel afhankelijk van hem - zou dat wel heel vreemd zijn. Het is ook iemand die Bayern tot het niveau heeft gebracht waar het nu is, dus zij zullen hem altijd blijven steunen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen