Sport4 apr '13 08:50Aangepast op 4 apr '13 11:34

KNVB start procedure tegen crisisheffing

Auteur: Anne-Greet Haars

De KNVB en de clubs in het betaald voetbal verzetten zich tegen de crisisheffing van de Nederlandse regering. "Als een club zo’n heffing voor de kiezen krijgt, dan kan dat betekenen dat de kwaliteit van je selectie achteruit gaat”, zegt Jeroen Slop (financieel directeur Ajax) donderdag op BNR.

Die extra belasting voor werkgevers van 16 procent op inkomens van boven de 150.000 euro zal de voetbalclubs te zwaar treffen. En deze heffing komt niet op het bordje van de grootverdiener, maar op die van de werkgever. En waar de heffing eerst eenmalig zou zijn, blijkt uit het aanvullende bezuinigingspakket van het kabinet dat de maatregel wordt verlengd tot in 2014.

Procedure
De bond en de clubs beginnen om die reden een fiscale procedure tegen de aanslagen van 2012, meldt de KNVB donderdag. De bond heeft een brief aan de regering en het parlement gestuurd.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zegt: "Sportorganisaties hebben het kapitaal op de werkvloer staan, in plaats van in de directiekamer. Dit maakt dat clubs onevenredig hard getroffen worden. De crisisheffing zal voor een aantal betaaldvoetbalorganisaties de loonkosten doen stijgen met wel 10 procent.''

Ajax: 3,6 miljoen euro kwijt in 2012
Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, vertelt donderdag op BNR dat de heffing Ajax vorig jaar 3,6 miljoen euro heeft gekost.  “Het aanvechten van heffing is tweeledig”, legt Slop uit. “We willen kijken naar de verlenging van de heffing, maar met name naar de manier waarop die vorig jaar opgelegd is. Dat gebeurde op 28 april voor het hele jaar 2012. Een club heeft dan geen mogelijkheid om in te spelen op die heffing, door bijvoorbeeld contracten van spelers aan te passen.”

Europese concurrentiepositie
Slop wil benadrukken dat het de clubs zijn die worden getroffen door de heffing, niet spelers met hoge salarissen. “Je moet ook kijken naar de Europese concurrentiepositie die we hebben. Duitsland voert zo’n heffing bijvoorbeeld niet door. Wij benen al moeilijk bij op Europees niveau, omdat we niet de financiële capaciteiten hebben van de buitenlandse clubs."

Seizoenskaarten
En de Amsterdamse club heeft juist gisteren naar buiten gebracht de seizoenskaarten niet te verhogen. “We houden rekening met de crisis die ook de supporters treft. Dus voor volgend jaar zullen we dat niet doen, maar op termijn misschien wel. Het is één van de weinige inkomstenbronnen die een voetbalclub heeft. Waar moeten we andere de hogere kosten in terugverdienen?”

Ook volgens Van Oostveen kunnen de gevolgen van de crisisheffing zich vertalen in een verhoging van de prijzen van toegangsbewijzen en seizoenskaarten. "Aan de andere kant zullen clubs hun maatschappelijke activiteiten niet verder uitbreiden, juist in een tijd waarin de overheid in toenemende mate een beroep doet op deze maatschappelijke rol.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen