Betaald voetbal nog steeds in rode cijfers
De eredivisieclubs hebben afgelopen seizoen een negatief bedrijfsresultaat van 15,1 miljoen euro geboekt. Dat is een verbetering van 57 procent vergeleken met het vorige voetbaljaar (35 miljoen euro).
Dat is donderdag tijdens een presentatie in het stadion van FC Utrecht bekendgemaakt.
Eerste divisie: - 4,3 miljoen euro
De eerste divisie boekte vorig seizoen een negatief bedrijfsresultaat van 4,3 miljoen euro. De clubs uit de tweede profklasse belandden gezamenlijk een jaar eerder nog voor bijna 6 miljoen euro in de min. De omzet van de eredivisie en eerste divisie is op peil gebleven. De voetballers zijn met z'n allen wel een stuk minder gaan verdienen.
Meer toeschouwers
De toeschouwersaantallen in de eredivisie zijn vorig seizoen licht gestegen tot een gemiddelde van 19.511 bezoekers per wedstrijd. De hoogste voetbalklasse noteerde het afgelopen voetbaljaar een positief resultaat van 12,8 miljoen euro op de transfermarkt. De netto-omzet van de 18 beste clubs steeg met 0,6 procent naar 433 miljoen euro.
Frank Rutten, directeur Eredivisie CV reageert: "We hebben een bezettingsgraad van ruim 90 procent. We behoren daarmee tot de top 3 in Europa, samen met Duitsland en Engeland. We halen deze bezoekersaantallen ook vanwege het prijsbeleid. Voetbal is van iedereen en dat moet zo blijven. De clubs realiseren zich dat ook."
Op de goede weg
Rutten constateert dat de eredivisie steeds gezonder wordt. "Hoewel het nog steeds rode cijfers zijn, wordt de ingeslagen weg naar boven duidelijk voortgezet met een verbetering van 57 procent van het jaar daarvoor. Als bedrijfstak zijn we op de goede weg, maar we zijn er dus nog niet. Desondanks is het positief om te zien dat het beleid van de clubs zijn vruchten begint af te werpen.''
Patrick Brand, directeur Coöperatie Eerste Divisie, heeft het idee dat de clubs de kosten aardig onder controle hebben. ''Nu moet de aandacht verschoven worden naar het genereren van meer inkomsten om te komen tot het uiteindelijke doel: namelijk een positief bedrijfsresultaat in de gehele divisie.''
Compliment
Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt dat de meeste clubs een compliment verdienen. "Financiële gezondmaking is een weg van de lange adem. Daarbij helpt de economisch tegenwind niet. De resultaten van alle inspanningen gericht op gezondmaking zien wij terug in de cijfers. Dit laat onverlet dat een aantal clubs het financieel lastig heeft.''
Vergoedingssommen
Leuk weetje ten slotte: De Russische clubs blijken de weg naar de eredivisie te hebben gevonden. Rusland heeft met 34 procent namelijk het grootste aandeel in de vergoedingsommen betaald aan Nederlandse clubs. Italië volgt op gepaste afstand met 18,5 procent. Daarna volgen Engeland (18,1 procent) en Portugal (11,5 procent).