Sport23 apr '14 13:52Aangepast op 23 apr '14 14:27

Beruchte matchfixer gearresteerd in Finland

Auteur: Pieter van den Akker

Een van 's werelds beruchtste 'matchfixers', de Singaporees Wilson Raj Perumal, is vorige week gearresteerd. Dat bevestigt justitie in Finland, waar hij is aangehouden. Perumal wordt beschouwd als het brein achter tientallen gemanipuleerde wedstrijden in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië.

Het is niet de eerste keer dat Perumal (1965) is gearresteerd op verdenking van matchfixing. In 1995 werd hij al eens aangehouden in Singapore en in 2011 liep hij, ook in Finland, tegen de lamp. Daar werd hij met zijn vervalste paspoort aangehouden nadat hij voet had gezet op Finse bodem. Perumal werd wegens het omkopen van bijna het hele elftal van een voetbalclub uit Rovaniemi veroordeeld tot twee jaar cel.

Boekje open
Eenmaal achter slot en grendel deed hij iets wat criminelen uit het illegale gokcircuit zelden tot nooit doen: Perumal besloot in verhoren uitgebreid uit de doeken te doen hoe het goksyndicaat waar hij voor werkte, in elkaar stak. In ruil voor die informatie kreeg de Singaporees na een jaar cel toestemming om naar Hongarije te gaan, waar hij op vrije voeten verder kon leven en politiebescherming genoot. Voorwaarde was wel dat hij justitie in Hongarije informatie verschafte over een matchfixingzaak in dat land.

Volgens 'matchfixing-jager’ Chris Eaton, die wereldwijd wordt beschouwd als de autoriteit op dit gebied, ging hij in Hongarije 'gewoon' door met zijn werkzaamheden. Dat maakte Eaton (oud-hoofd veiligheid bij de FIFA, 12 jaar Interpol en tegenwoordig hoofd sportintegriteit bij het International Centre for Sport Security in Qatar) in een interview met BNR bekend. "Het is zeer goed dat Perumal een paar jaar geleden is gearresteerd in Finland, maar het verschrikkelijke is dat we nu vanuit Australië horen dat hij ook in dat land mogelijk betrokken is bij matchfixing, terwijl hij onder politiebescherming in Hongarije staat", zei Eaton tegen deze zender.

Vervalst paspoort
Perumal werd vorige week woensdag in de boeien geslagen op de luchthaven in Helsinki, waar hij werd opgewacht door agenten. Opnieuw had hij een vervalst paspoort (zie tweet hieronder) in zijn bezit. Hem hangt uitlevering aan Singapore boven het hoofd, waar hij een nog openstaande celstraf van vijf jaar kan verwachten. Volgens justitie in Finland wordt binnen enkele dagen duidelijk of Perumal wordt uitgeleverd aan zijn geboorteland.

Amsterdam
Het is niet duidelijk of Perumal ook in ons land betrokken is geweest bij het omkopen van voetbalwedstrijden. Wel legde BNR onlangs de hand op een foto van zijn rechterhand Santia Raj, die zich in Amsterdam liet fotograferen.

Gerelateerde artikelen