Profvoetballers gevoelig voor angsten en depressies
Drank- en drugsproblemen, depressies en zelfs zelfmoorden. Er zijn veel profvoetballers die tijdens of na hun carrière psychisch in de problemen komen. Sommige tragische verhalen van bekende profs zijn wereldwijd bekend. Maar nu is er voor het eerst onderzoek naar gedaan.
Vincent Gouttebarge is arts bij het AMC in Amsterdam, ex-profvoetballer en verbonden aan Fifpro, de wereldwijde vakbond voor profvoetballers. "De merkwaardige uitkomst is dat, in tegenstelling tot wat mensen denken, het leven als profvoetballer gepaard kan gaan met mentale problemen: angst of depressie", licht hij de resultaten toe.
"Bij de groep voormalige profvoetballers worden na hun carrière nog meer mentale problemen 'gerapporteerd' dan in de groep nog actieve spelers. Veertig procent van de voormalige profvoetballers gaf aan angsten en depressies te ervaren."
Blessures, operaties
Dat is een hoger percentage dan dat voor de normale beroepsbevolking. Er zijn veel factoren die hierbij een rol spelen, aldus Gouttebarge. "Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan ernstige blessures, operaties en aan periodes zonder training en competitie. Een atleet of profvoetballer moet na de carrière een tweede, maatschappelijke, carrière vinden: een nieuwe uitdaging in het leven. Voor de meesten is het niet weggelegd om dat optimaal te doen."
Hij raadt clubs aan het bewustzijn over mentale problemen te vergroten. Daarvoor is een goede begeleiding en veel aandacht voor carrièreplanning nodig. "Zodat spelers in een vroegtijdig stadium voorbereid kunnen worden op hun leven na het voetbal", sluit Gouttebarge af.