Sport15 apr '14 17:21

'Hartritmestoornis en topprestaties gaan niet goed samen'

Auteur: BNR Webredactie

Robert Gesink heeft in stressvolle situaties last van hartritmestoornissen. Er zou geen direct gevaar zijn voor Gesink's gezondheid. De renner heeft wel afgezegd voor de Amstel Gold Race van komend weekend. "Een hartritmestoornis gaat vaak niet goed samen met topprestaties leveren."

Die woorden zijn opgetekend uit de mond van cardioloog Lucas Boersma, die is verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis. Zijn specialisatie is hartritmestoornissen.

Hoe gevaarlijk is het om met hartritmestoornissen op de fiets te stappen?
Boersma: "We kennen hartritmestoornissen in veel verschillende varianten. Een bepaald deel van die hartritmestoornissen kan gevaarlijk zijn. Wat ik uit het verhaal begrijp dat nu in het nieuws komt - ik weet natuurlijk niet precies wat er aan de hand is - dan lijkt er geen sprake te zijn van dat soort gevaarlijke hartritmestoornissen, maar meer van ontregelingen van het hartritme die ervoor zorgen dat hart niet optimaal wordt aangestuurd op het moment dat het hart moet presteren. Dat kan je als topsporter eigenlijk niet hebben."

Wat gaat er dan precies mis?
"Er zijn twee soorten hartritmestoornissen die we onderkennen. De ene is dat het wel je normale hartslag is zoals die normaal in het hart wordt gemaakt, maar dat die op een bepaald moment te snel of te langzaam gaat onder invloed van factoren van buitenaf. Dat begrijp ik een beetje uit het nieuwsbericht zoals het nu naar voren komt- dat het hart ineens op hol slaat zonder dat de patiënt het wil. Dat is zoals je dat ook kan hebben bij stress of als je heel erg schrikt of als je hyperventilatie hebt. Dan kunnen mensen op het moment van angst ineens een veel te hoge hartslag hebben, die ze zelf niet onder controle hebben. Daarnaast zijn er ook nog de wat wij de 'echte' hartritmestoornissen noemen. Daarbij slaat de hartslag ineens uit zichzelf op hol op een heel andere plek. Daar zijn verschillende vormen van. Bijvoorbeeld op basis van een extra bundeltje in het hart of een groepje cellen ergens op een gekke plek in het hart dat ineens uit zichzelf gaat vuren. Dat zijn hele andere mechanismen voor hartritmestoornissen. Daar zijn allerlei behandelingen voor in het ziekenhuis."

Daarmee moet je zeker niet de Tour de France rijden?
"Als dat soort dingen opspelen, treden ze te pas en te onpas op. Daar hebben mensen wel veel last van. Dat gaat vaak niet goed samen met topprestaties leveren."

Bij hem zou het gaan om paniekaanvallen.
"Een paniekaanval lijkt wel een beetje op hyperventilatie. Dat is een soort psychische aandoening, waarbij patiënten om vaak onverklaarbare redenen op dat moment last krijgen van angst en stress waardoor ze soms op een verkeerde manier gaan ademhalen. Door die prikkels raakt je thermostaat een beetje van slag en in de war. Dan gaan je hartslag, bloeddruk en ademhaling enorm omhoog. Het is dan lastig om dat weer goed onder controle te krijgen. Dat is juist het probleem bij die paniekaanvallen."

Gerelateerde artikelen