Sport22 apr '14 06:23Aangepast op 22 apr '14 09:05

Jaarlijks meerdere 'Belchinezen' verwijderd uit Nederlandse stadions

Auteur: Pieter van den Akker

Per voetbalseizoen worden er meerdere 'Belchinezen' het stadion uitgezet in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Onder Belchinezen worden mensen verstaan die allerlei gegevens over voetbalwedstrijden doorgeven aan mensen van buitenaf. Deze statistieken worden gebruikt door de legale, en mogelijk ook illegale, gokindustrie in Azië en daarbuiten.

De KNVB bevestigt dat er ‘verschillende keren per seizoen’ mensen uit het stadion worden verwijderd, die tijdens wedstrijden continu met hun mobiele telefoon in de weer zijn. Daarmee wordt informatie doorgebeld of –gesms’t. Die informatie wordt door bookmakers onder meer gebruikt om quoteringen vast te stellen. Dat zijn bedragen die aangeven met hoeveel  je inzet wordt vermenigvuldigd bij het plaatsen van een winnende weddenschap.

Hoge uitslag: 8-0
Het meest recente geval dat er op de tribune een Belchinees opdook, is voor zover bekend, bij de wedstrijd FC Oss-FC Emmen op 14 maart van dit jaar. Dat duel kwam eerder in het nieuws door de opmerkelijk hoge uitslag (8-0) en het onderzoek dat de UEFA instelde na een verzoek daartoe van de KNVB. Daaruit kwam niets verdachts naar voren, laat de KNVB aan BNR weten.

In de antwoorden op onze vragen lezen we dat de KNVB de gegevens van deze Belchinees bij FC Oss heeft overgedragen aan het OM. De KNVB heeft geen opsporingsbevoegdheid en het screenen van personen is aan het Openbaar Ministerie, licht woordvoerder Hans van Kastel die handeling toe. “Op die manier heeft het OM de mogelijkheid, indien nodig, de persoonsgegevens na te trekken.”

KNVB: terughoudend
In hoeveel gevallen de KNVB in de loop der jaren in totaal persoonsgegevens van ‘Belchinezen’ aan het OM heeft gegeven, wil de bond ondanks herhaalde pogingen niet zeggen. Volgens woordvoerder Van Kastel is dat ‘om misverstanden of (potentieel) schadelijke speculatie te voorkomen’. “Het noemen van aantallen en clubs zorgt voor suggestie en speculatie. […] Om die reden zijn we daar terughoudend in.”

Uit navraag bij het Openbaar Ministerie blijkt dat daar in de loop der jaren ‘slechts’ eenmaal gegevens zijn binnengekomen van mensen die uit een Nederlands voetbalstadion zijn verwijderd. Die ene keer had het betrekking op een man in het stadion van FC Oss, bevestigt het OM. Van uit andere stadions verwijderde bezoekers heeft het OM nooit gegevens ontvangen.

Belang
De conclusie lijkt dan ook op z’n plaats dat de KNVB het – eenmaal uitgezonderd -  niet nodig/relevant heeft geacht om justitie op de hoogte te brengen van zulke incidenten met ‘uitgezette’ stadionbezoekers. Volgens woordvoerder Hans van Kastel zijn verdere mededelingen hierover ‘niet in het belang van onze clubs, niet in het belang van het Nederlandse voetbal of in het belang van duidelijkheid rondom het thema matchfixing in Nederland'. “Als er daadwerkelijk sprake is van matchfixing, maakt de KNVB dat bekend.”

Het doorspelen van informatie tijdens de wedstrijd staat niet gelijk aan matchfixing, benadrukt de KNVB verder. “Het kan voor gokdoeleinden zijn (‘bijvoorbeeld vanwege live betting wat ook niet gelijkstaat aan matchfixing’), maar ook voor wedstrijdverslagen of voor het bijhouden van statistieken. Zo verspreiden aanwezige redacteuren van media […] ook continu informatie vanuit het stadion.”

Accreditatie
Algemeen directeur Mischa Rook van FC Oss bevestigt dit laatste. Mensen die om deze redenen wedstrijdstatistieken doorgeven kunnen op aanvraag accreditatie krijgen in het stadion, zegt Rook. ”We zetten ze dan naast de pers om duidelijk te maken dat er niks aan de hand is.”

De opvallende bezoeker op de avond van de 8-0 tegen FC Emmen had die accreditatie niet, aldus Rook. De man viel op door het bekijken van camerabeelden, waarop te zien was dat hij voortdurend bezig was met zijn mobieltje. Hij is vervolgens aangesproken door een agent en een veiligheidscoördinator die door FC Oss (net als bij andere clubs) wordt ingehuurd.

Dat tweetal heeft de Engelssprekende man van Europese komaf (Rook: ‘geen Nederlander’) verklaring voor zijn opvallend intensieve telefoongebruik gevraagd. Die had de man niet, vertelt Rook. Daarop is hem om zijn identiteitsbewijs gevraagd en vervolgens is hem dringend verzocht het stadion te verlaten.

Kaartje betaald
Aan voorzitter Wim Zwanenburg van FC Oss de vraag wat er zou zijn gebeurd als de Engelssprekende bezoeker had geweigerd om het stadion te verlaten. Had hij zich er niet simpelweg op kunnen beroepen dat hij zoveel mag bellen en sms’en als hij zelf wil? “Dat hebben we gelukkig nog niet meegemaakt”, antwoordt Zwanenburg, die erkent dat er mogelijk juridische haken en ogen kleven aan het verwijderen van iemand die ook nog eens heeft betaald voor een toegangskaartje.

Het was, alleen dit seizoen al, niet de eerste keer dat een Belchinees het Frans Heesen-stadion in Oss is uitgezet. Ook een paar weken eerder tegen Telstar (1-0) is een (andere) man met succes gevraagd weg te gaan.

Het fenomeen Belchinees is in ons land sinds 2009 bekend. Bij FC Eindhoven en, toeval of niet, bij FC Oss werd er een gesignaleerd. Ook Volendam en Almere City haalden hiermee als eens de publiciteit.

Omkoping?
Het lijkt er volgens deskundigen uit de gokwereld op dat de redenering dat de aanwezigheid van een Belchinees per definitie wijst op een omgekochte wedstrijd te kort door de bocht is. Maar het omgekeerde is ook waar, zeggen zij: een Belchinees op de tribune wil evenmin zeggen dat er niets loos is. Vriend en vijand zijn het erover eens dat de clubs, de KNVB en het OM ogen en oren open moeten houden en de bellende en sms ‘ende fanatiekelingen nauwlettend in de gaten moeten houden.

Niet alleen in Azië, maar ook in Europa en andere werelddelen zijn inmiddels grote matchfixingschandalen blootgelegd. Wie de kaart van Europa pakt en de landen met een omkoopschandaal inkleurt, houdt steeds minder witte plekken over. Deskundigen wijzen er op dat matchfixing grensoverschrijdende criminaliteit is en vragen zich daarom af: waarom zou uitgerekend ons land een witte plek blijven?

Gerelateerde artikelen