Sport16 dec '14 05:32Aangepast op 16 dec '14 06:24

Superbacterie in olympisch sportwater Rio

Auteur: ANP Nieuws

In het water bij Rio de Janeiro is een 'superbacterie' gevonden. Onderzoekers zeggen dat de bacterie resistent is voor antibiotica. En dat terwijl olympische sporters in 2016 in het Braziliaanse water onder meer moeten zeilen en windsurfen.

Flamengo Beach. EPA
Flamengo Beach. EPA

De superbacterie wordt doorgaans alleen gevonden in ziekenhuisafval, maar komt nu dus ook voor op onder meer Flamengo Beach. De onderzoekers zeggen dat dat komt doordat 70 procent van het afvalwater uit de stad in de Baai van Guanabara komt. In die oceaanbaai worden de olympische wedstrijden gehouden.

Mensen die besmet raken met de bacterie, kunnen ziek worden. Ze kunnen onder meer urineweg-, maag- en longinfecties krijgen. In het ergste geval moeten ze worden opgenomen in het ziekenhuis, waar artsen alleen medicijnen kunnen gebruiken die niet zo vaak worden gebruikt.

Rio de Janeiro had beloofd dat de baai schoon zou zijn tegen de tijd dat de Olympische Zomerspelen van 2016 worden gehouden. Maar eerder dit jaar bekende de stad al dat dat onhaalbaar is.

Gerelateerde artikelen