Sport22 aug '13 06:44Aangepast op 22 aug '13 11:25

Horeca betaalt fors meer voor voetbalwedstrijden

Auteur: Pieter van den Akker

Cafés, restaurants, sportkantines en andere horeca gaan vanaf 1 september fors meer betalen voor het tonen van voetbalwedstrijden aan hun gasten. Betaalzender Fox Sports verhoogt namelijk de prijs in een klap met meer dan 65 procent. Dat heeft Fox Nederland bevestigd aan BNR.

U kunt het niet gemist hebben: Televisiezender Fox heeft de uitzendrechten gekocht van de Nederlandse voetbalcompetitie. Iedereen die de livewedstrijden op Fox Sports wil zien, moet daarvoor een abonnement nemen. En dus gaan veel mensen naar de kroeg of sportkantine, om daar onder het genot van een drankje met gelijkgestemden naar hun geliefde club te kijken.

Public viewing
Maar aan deze zogenoemde public viewing hangt wel een prijskaartje. Vele duizenden cafés, restaurants, sportkantines en andere horecagelegenheden betaalden de afgelopen jaren 59 euro en een beetje voordat ze een tv-scherm aan konden zetten voor hun klanten. Maar Fox vindt dat te weinig en verhoogt de prijs vanaf 1 september in één klap naar bijna 100 euro; een sprong van meer dan 65 procent. Daarmee probeert het kanaal van mediamagnaat Rupert Murdoch een deel van de 1 miljard euro aan Nederlandse voetbalrechten terug te verdienen.

Public viewing is niet alleen in Nederland een belangrijke inkomstenbron. Ook in andere landen waar de televisiezenders van Murdoch de voetbalrechten bezitten, worden de prijzen voor het kijken in de horeca verhoogd. Zo heeft Murdochs dochter Sky Duitsland de prijs in een klap met 50 tot 100 procent verhoogd, erkent Uwe Müller van Sky Deutschland. Zijn bedrijf moet tenslotte omzet en winst draaien, zo laat hij weten.

Muller erkent dat de horeca bij onze oosterburen een belangrijke inkomstenbron is: die moet bijna een half miljard per jaar gaan bijleggen. Maar veel horecabazen zijn boos, zo zegt het Duitse Horecaverbond. Toch gaat Fox Sports Nederland de prijsverhoging volgen, om de prijzen hier in lijn te brengen met die van de landen om ons heen, waaronder Duitsland, Engeland en Italië.

Extra personeel
En dat het Fox het serieus meent, blijkt wel uit het feit dat ze het aantal verkopers op de afdeling public viewing flink uitgebreid hebben, zo zegt een woordvoerder die niet op de radio wil. Hij zegt dat Fox Sports extra personeel heeft aangenomen dat de prijs pro-actief moet gaan uitleggen aan horecaondernemers. Daarvoor heeft het bedrijf ons land in verschillende rayons opgedeeld. Het gaat ten slotte om vele duizenden horecagelegenheden, aldus de woordvoerder van Fox Sports.

Die nieuwe werknemers moeten aan de vele duizenden horecaeigenaars uitleggen dat de verhoging meer dan de moeite waard is. Grote vraag is of de met de crisis worstelende sector daartoe bereid is. BNR heeft Fox Sports gevraagd om een reactie, maar de kersverse zender wil niet reageren.

Boze telefoontjes
"Het is natuurlijk niet van deze tijd en zeker niet fijn in deze tijd als je zomaar zonder overleg prijzen verdubbelt", reageert Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland. "Wij krijgen veel telefoontjes van boze leden, die er melding van maken. Ze zijn er echt verbolgen over. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook wel een beetje snap."

Van der Grinten heeft gisteravond overlegd met de CEO van Fox, vertelt hij. "Hij zei dat het best begreep en heeft ons ook beloofd, nadat we stevig de standpunten hebben uitgewisseld, dat hij gaat kijken of hij voor KHN-leden met een beter voorstel kan komen."

Brief
Vooral het feit dat de cafés, restaurants en sportkantines op 1 augustus een brief kregen met de mededeling dat ze voor eind van de maand moeten laten weten of ze opzeggen, valt verkeerd. "Die viel op de deurmat in de drukste tijd van het jaar'', zei de zegsman.

"Het is voor veel horecaondernemers toch een heel bedrag per maand extra en het was goed geweest als ze even de tijd konden nemen om te kijken of ze hiermee meerwaarde kunnen bieden aan hun gasten. Ze moeten nu al voor de 31e reageren, terwijl de zender net live is.’’ Een proefperiode van bijvoorbeeld 3 maanden was volgens hem beter geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen