Sport13 nov '14 06:33Aangepast op 13 nov '14 13:41

'Niet meer gokken op wedstrijden zonder camera's'

Auteur: Pieter van den Akker

Alleen wanneer er camera’s op het veld staan, mag er op sportwedstrijden gegokt worden. Dat idee moet worden opgenomen in de nieuwe gokwetgeving die binnenkort in Nederland wordt ingevoerd. Daarvoor pleit hoogleraar sport en recht Marjan Olfers op BNR. Zij krijgt bijval van de PvdA en de SP.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor een eerlijke sport is het van groot belang dat er rondom wedstrijden camera's aanwezig zijn, zegt Olfers. "Met name omdat het heel belangrijk is dat iedereen kan meekijken. Als je kan meekijken wordt het veel lastiger om zo'n wedstrijd te manipuleren, want iedereen ziet het. We zien ook vaak dat de mensen die naar wedstrijden kijken als eerste opvallende zaken opmerken."

Interessant voor matchfixers
Wedstrijden waarbij geen camera's langs de lijn staan zijn bijvoorbeeld duels tussen de mindere goden in het tennis of een andere sport of wedstrijden van de jeugd of studenten. Ook op die duels kan wereldwijd worden gegokt en ook in dit deel van het gokcircuit gaan miljoenen euro's om. Het zijn interessante wedstrijden voor matchfixers omdat er geen camera's meekijken en achteraf niet worden bekeken naar verdachte zaken.

Olfers:

Fair play
Ook vindt Olfers dat er op bepaalde wedstrijden niet meer gegokt zou mogen worden. Daarbij denkt ze aan 'heel kwetsbare wedstrijden' waarbij er weinig of geen geld valt te verdienen. "Dan begrijp je dat het heel aantrekkelijk wordt als je 5000 euro krijgt aangeboden. Maar er zijn nog veel meer maatregelen nodig. Is het nou wel goed dat je straks op de eerste gele kaart mag inzetten? Het heeft allemaal met fair play en een gezonde sportbeoefening te maken."

PvdA en SP eens met Olfers
“Het is heel belangrijk dat er openheid is”, zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken in een reactie op het voorstel. “Als je dubieuze zaken wil ontdekken, dan zijn die camera’s rond het veld wel heel verstandig. Bovendien: de wedstrijden die gemanipuleerd worden, zijn vaak wedstrijden in de lagere regionen. Dat zie je elders in Europa, ik heb die verhalen ook gehoord over Nederland. Ik vind het een hele interessante gedachte.“
 Dubieus eigen doelpunt

“Wedstrijden horen niet op de gokmarkt maar op het speelveld beslist te worden”, reageert SP-Kamerlid Michiel van Nispen op het pleidooi van Olfers. “Het is precies zoals zij zegt: als je camerabeelden hebt, wordt het manipuleren van wedstrijden veel moeilijker. Neem een dubieus eigen doelpunt."

De VVD laat BNR weten geen voorstander van het idee te zijn. De liberalen geloven in het 'zelfreinigende vermogen' van de gokmarkt en denken dat dat volstaat om matchfixing te voorkomen.

Gerelateerde artikelen