Sport6 nov '14 16:50Aangepast op 7 nov '14 06:22

‘Na 30 dagen geen salaris? Voetballer kan onder contract uit’

Auteur: BNR Webredactie

Voetbalclubs die te laat zijn met het betalen van salarissen moeten harder worden aangepakt. Dat vindt de internationale spelersvakbond FIFPro. De vakbond wil dat voetballers voortaan onder hun contract uit kunnen als hun werkgevers langer dan 30 dagen te laat zijn met de betaling van hun loon.

Nu is dat pas het geval bij een betalingsachterstand van minstens drie maanden. De FIFA buigt zich in maart volgend jaar over het voorstel van FIFPro. FIFPro-voorzitter Theo van Seggelen licht zijn wens toe: “Contracten respecteren en professionele voetballers behandelen zoals elke andere werknemer in een ‘normale werkomgeving’ wordt behandeld, is toch niet te veel gevraagd? Dat is méér dan eerlijk als spelers worden misbruikt door een systeem dat clubs toestaat een betalingsachterstand van 90 dagen te hebben zonder dat er consequenties volgen.”

Het pleidooi van de vakbond kan niet los worden gezien van de strijd tegen matchfixing. Deskundigen op het gebied van omkoping en manipulatie in de sport geloven dat spelers die zonder loon komen te zitten relatief vaak vatbaar blijken voor toenaderingen door matchfixers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen