Sport29 apr '14 06:41Aangepast op 29 apr '14 15:45

Beruchte matchfixer sprak met voetballer uit eredivisie

Auteur: Pieter van den Akker

De PvdA wil opheldering van minister Opstelten over de aanwezigheid van één van de meest beruchte matchfixers in Nederland. De man uit Singapore wordt door de wereldvoetbalbond al jaren verdacht van matchfixing. Hij was tweemaal in Nederland, waar hij contact zocht met een speler uit de Eredivisie.

Het gaat om de Singaporees Wilson Raj Perumal. Het is niet bekend met welke voetballer hij sprak. Wel is bekend dat dat gesprek in december 2009 of januari 2010 plaatsvond. Ook heeft Perumal, most wanted man van wereldvoetbalbond FIFA en hoog op de lijst van Interpol, met een vervalst paspoort via Schiphol gereisd. Dat zegt de Italiaanse onderzoekjournalist Alessandro Righi in een interview met BNR.

Het is niet bekend met welke voetballer hij in ons land sprak. “Dat weet alleen Wilson zelf”, zegt Righi die met zijn collega Emanuele Piano het gisteren verschenen boek ‘Kelong Kings’ schreef. In dit boek hebben zij de memoires van Perumal opgetekend.

Eredivisiespeler
De Singaporees (1965) maakte de afspraak in Nederland om de onbekende Eredivisie-speler om een gunst te vragen. De voetballer moest Perumal helpen in contact te komen met Europese voetbalbonden om te vragen of ze interesse hadden om in Afrika vriendschappelijke interlands te komen spelen.

Perumal wordt beschouwd als het brein achter tientallen gemanipuleerde wedstrijden in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië. Twee weken geleden werd hij nog gearresteerd in Finland. Het was tijdens de afspraak in de laatste maand van 2009 of de eerste maand van 2010 niet de eerste keer dat Wilson Raj Perumal in Nederland was. Ook in de zomer van 2008 was hij op Nederlands grondgebied. Na een vlucht vanuit Ghana maakte hij toen een overstap op Schiphol.

Dat deed hij met een vervalst paspoort, zo heeft de ‘fixer’ zelf verteld aan de Italiaanse onderzoeksjournalisten. Perumal probeerde na de landing in Amsterdam bij een wisselkantoor op Schiphol Ghanese Cedi’s om te wisselen in Amerikaanse dollars.

Kapperszaak nabij ArenA
De Nederlandse medewerker van het wisselkantoor wees hem erop dat hij zijn Ghanese biljetten beter als toiletpapier kon gebruiken, omdat ze in ons land 'niets waard zijn'. Daarop vroeg Perumal om zich heen naar de hang outs van Ghanese gemeenschap in Amsterdam. In de buurt van de Amsterdam Arena bezocht hij een kapperszaak die door een Ghanees werd gerund: “Kunt u dit voor me wisselen?”

De man lachte en wisselde het geld om. Tegen een zeer slechte wisselkoers, zegt Perumal in het boek: “Bastard.”

Over de tweede keer dat Perumal in Nederland was, vertelt hij in Kelong Kings: "In Amsterdam slaagde ik er op één avond in drie miljoen dollar te verliezen met gokken op voetbalwedstrijden. Ik begon met Celtic FC - Hearts FC en ging door met Italiaanse en Spaanse wedstrijden totdat mijn geld op was. De volgende dag maakte ik me met verhoogde hartslag klaar voor een korte vakantie in het Verenigd Koninkrijk. Op het vliegveld stonden er overal borden met daarop de tekst: Declare your money if you're carrying more than 20 thousand euro.

50 duizend euro op zak
Hij gaat verder: "Ik was in gedachten verzonken en het kwam niet in me op om het geld aan te geven. Maar toen ik m'n boarding pass afgaf werd ik door een beambte uit de rij gehaald. 'Hoeveel geld heeft u bij zich meneer?', vroeg hij."

"Ik wist dat ik niet kon liegen. Als ik dat deed, konden ze al mijn geld afpakken omdat ik hen had misleid. 50 duizend euro, antwoordde ik kalm. 'Mag ik het zien?', vroeg de beambte. 'Natuurlijk', zei ik. Ik ritste mijn tas open en gaf hem nonchalant het geld. 'Ik ben bang dat u uw vlucht gaat missen', merkte de man op en hij nam me mee naar een kantoor vlakbij. Ik moest een aantal documenten tekenen en kreeg 3 duizend euro boete voor het niet-opgeven van het geldbedrag."

'Fuck', zei Perumal tegen zichzelf: 'Ik heb net 3 miljoen verloren en nu willen deze 'fuckers ook nog eens 3 duizend euro van me'. Ik vroeg of ik beroep kon aantekenen.”

Inreisverbod
"Natuurlijk kan dat. U kunt beroep aantekenen op de Nederlandse ambassade in Singapore. Sterker nog, als u dat niet doet, kunt u voor twee jaar lang een verbod krijgen ons land binnen te komen", voegde de beambte er aan toe. 'Dan zie ik u over twee jaar', dacht Perumal en hij checkte in voor zijn vlucht naar het Verenigd Koninkrijk. Het vervalste paspoort zat ondertussen in de binnenzak van zijn jasje.

Tips over matchfixing? akker@bnr.nl Anoniem informatie geven kan ook: ga naar Publeaks.nl en kies BNR als ontvanger


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen