Sport11 okt '12 07:18

Voetbal en homoseksualiteit, het blijft lastig

Auteur: Mijke Hurkx

Voetbal en homoseksualiteit, het blijft een lastige combinatie. De KNVB presenteert daarom op 'nationale coming out day' een actieplan homo-acceptatie op het voetbalveld.

Het actieplan bevat 11 punten. Michael van Praag van de KNVB: "Homofobie is een maatschappelijk probleem, niet alleen in de sport. We moeten zorgen dat het wordt uitgebannen."

"Er zijn mensen die weigeren een homo de hand te geven. Schande!'', zegt Van Praag. Of clubs straks uit de competitie kunnen worden genomen wegens homofobie, kon Van Praag niet zeggen.

Het plan werd aan minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gegeven. Bekijk hier de campagnespot van de KNVB:

Amsterdam
Verslaggever Martijn de Rijk ging langs bij ASV de Dijk, een amateurclub in Amsterdam-Noord. Hij sprak een homoseksuele speler. "Het is echt een mannenwereld. Ik ken dat wel, dat sfeertje van 'hey, er staat een homo op het voetbalveld!'."

Toch heeft hij er nooit echt bij stilgestaan. "Het hoorde erbij, het ís zo."

Voorloper
"Het is inderdaad een ingewikkeld onderwerp", beaamt voorzitter Ton Langelaar van ASV de Dijk, "omdat de verenigingen en met name de profclubs het tot nu toe niet aangedurfd hebben om daar iets voor te organiseren. Daarom zijn wij heel trots dat wij hier in 2011 een homo-café hebben gehouden. Zo proberen we het meer bespreekbaar te maken. Als eerste club hebben wij dit zo georganiseerd."

Er daar laat de club het niet bij. "We hebben aanstaande vrijdag een gesprek over het aanstellen van de eerste vertrouwenspersoon bij onze vereniging. Een van onze leden heeft belangstelling om dit in te vullen", zo vervolgt de voorzitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen