Sport16 jul '14 08:05Aangepast op 16 jul '14 09:16

ADO ruilt ooievaar in voor pekingeend

Auteur: Pieter van den Akker

ADO Den Haag komt in Chinese handen. Gisteravond maakte de gemeente Den Haag bekend dat zij de verkoop van de club met de ooievaar in het embleem niet zal blokkeren.

Jos Smulders, sportmarketing-expert bij Sportvibes, weet hoeveel het Chinese bedrijf United Vansen International Sports neertelt voor de club uit de Hofstad. "Het is tussen de 8,5 en 10 miljoen euro. Dat is het verhaal dat ik het meest heb gehoord."

Een goed bedrag voor een voetbalclub? 'In principe klinkt dit als een koopje, daar ben ik eerlijk in. En in principe betalen ze dat bedrag aan één man: Van der Kallen."

'Van der Kallen wordt er niet minder van'
Hij trekt de vergelijking met FC Utrecht van Frans van Seumeren. "Die heeft onderhand tussen de 30 en 35 miljoen in de club zitten. Maar aangezien de heer Van der Kallen een vrij gerenomeerde zakenman is en hij deze zaak heel erg graag wil doordrukken, denk ik dat hij er niet minder van wordt. Wat hij exact in ADO heeft gestopt vanaf 2007 toen hij het overnam weet ik niet, maar het zullen enkele miljoenen zijn."

Op de vraag wat Smulders weet van United Vansen, antwoordt hij: "Het is een gerenommeerd bedrijf in organiseren van evenementen. Maar ze hebben geen enkele ervaring met een voetbalclub. Het lijkt er een beetje op dat ze het gewoon proberen en kijken hoe het bevalt. Wellicht komt er straks een aantal Chinese voetballers hierheen."

Smulders:

Gemeente had geen andere keus
“Het was de voorkeur van de gemeente dat er een meervoudig Haags aandeelhouderschap zou komen“, zegt Tom de Bruijn, wethouder van financiën in Den Haag, op BNR. “Maar ja, dat heeft zich helaas niet aangediend. Daarom had de gemeente geen andere keus  dan de overname door het Chinese bedrijf goed te keuren.”

“De gemeente heeft in de NV ADO een gouden aandeel. Dat geeft de gemeente het recht om de overname van de andere aandelen te blokkeren als er een andere gegadigde is. Die situatie heeft zich niet voorgedaan, dus zat er voor de gemeente niets anders op de overname goed te keuren.”

Goede bedoelingen
De doopceel van het Chinese bedrijf is zeer zorgvuldig doorgenomen, gaat De Bruijn verder. “Gistermiddag heb ik een lang gesprek gehad met de directeur van het bedrijf. Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de goede bedoelingen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen