Sport9 jul '14 10:19Aangepast op 9 jul '14 10:46

'Nog steeds doping in het wielrennen'

Auteur: Pieter van den Akker

Er wordt nog steeds doping gebruikt in het wielrennen. Het is niet uit te sluiten dat dat ook tijdens de lopende Tour de France gebeurt. Dat zegt directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit op BNR. "Geen sport kan claimen schoon te zijn."

"Natuurlijk is er nog steeds een probleem, maar het is veel meer een individueel probleem geworden", zegt Ram in BNR Paul van Liempt. "De structuren die er tien jaar geleden waren, zoals de situatie rondom Lance Armstrong, zien we niet meer. Die betrokkenheid van een heel team van artsen, eigenlijk een complot, zien we niet meer. Maar ik denk nog steeds dat er gebruikt wordt. Ik denk ook dat dat onvermijdelijk is in een sport als wielrennen."

Dan: "Daarbij zeg ik overigens helemaal niet dat deelnemers aan de Tour de France, laat staan tíjdens de Tour de France, het gebruiken. Maar we blijven natuurlijk toch zaken, ook in het wielrennen, tegenkomen."

“Geheel doping vrij, dat is wel een enorm hoge drempel, lijkt me te optimistisch. Eenvoudigweg omdat je niet op elk individu kan rekenen. Er zal altijd een renner kunnen zijn die het doet. En er zal ook altijd een renners zijn dat het doet.”

Tourwinnaar is Tourwinnaar
Desondanks is Ram waar het gaat om dopingopvattingen een positiever mens geworden. "Ik ben van mezelf geen optimist, maar ik ben langzamerhand zo ver dat ik denk dat we jarenlang een situatie krijgen, waarbij de Tourwinnaar ook de Tourwinnaar is en niet achteraf het probleem ontstaat dat we heel goed gekend hebben."

Ram legt zijn optimistischere 'het glas is half vol'-blik uit:

Lotto-gelden
De hoeveelheid dopingcontroles is afhankelijk van de inkomsten uit een loterij, omdat de controles helemaal worden betaald uit Lotto-gelden. "De Lotto heeft het op dit moment moeilijk. De inkomsten lopen terug. Dus krijgen wij uiteindelijk minder gelden om te controleren."

Er doemt dan ook een probleem op voor de sport, vindt Ram. "De aantallen controles lopen al jarenlang geleidelijk maar structureel terug. Gevolg is dat je steeds meer keuzes moet maken waar je wel en niet controleert. Dat betekent dat we een aantal sporten veel minder actief volgen dan we zouden willen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen