
Vandaag begint de zaak tegen de eigenaren van Young Boys. Justitie verdenkt de verdachten ervan verschillende strafbare feiten te hebben gepleegd met de club als dekmantel. Opvallend, omdat de club in de hoofdklasse de stap naar het betaalde voetbal leek te gaan maken.
Waar verdenkt het OM de verdachten van?
Het gaat om een hele groep verdachten, in totaal 14 man. Allemaal zijn ze direct of iets minder direct bij deze Haarlemse club Young Boys betrokken. Op het lijstje waar ze van verdacht worden staan onder andere drugshandel, wapenbezit, illegaal gokken en het organiseren van pokertoernooien in de bestuurskamer van de club.
Wat weten we over de verdachten?
Vier van hen komen uit één familie. Een van die vier is een oude bekende van justitie: Kris J. Hem kennen we van de IRT-affaire. Om even het geheugen op te frissen: Begin jaren '90 wilde justitie duidelijkheid over hoe de lijntjes liepen in de georganiseerde drugshandel. Daarom werd besloten een infiltrant in te zetten: Kris J. Zo kreeg justitie een kijkje in de keuken van de Nederlandse onderwereld en in ruil daarvoor mocht J. marihuana uit Colombia importeren. Het leidde al snel tot veel heisa. De nieuwe politiecommissaris wilde geen verantwoordelijkheid dragen voor deze constructie met een infiltrant. Uiteindelijk kwam het tot een kabinetscrisis en moesten twee ministers opstappen."
Waarom gebeurde dit allemaal bij een voetbalclub die het betaald voetbal in wilde?
Volgens justitie was het clubhuis van Young Boys een locatie die een perfecte dekmantel was. Onder het mom van ‘hier wordt gevoetbald' zouden zich allemaal duistere zaken hebben afgespeeld op het sportcomplex. In 2011 werd er een grote inval gedaan en was het over en uit met de criminele activiteiten. Niet veel later was de club failliet. De club werd in 2004 opgericht door onder andere Kris J. en klom in no time op naar de Topklasse. Betaald voetbal was heel dichtbij. Om dat te halen werden riante salarissen uitgekeerd en werden verschillende oud-profvoetballers gehaald. De bekende Rinus Israël werd de trainer. Maar zoals gezegd: in 2011 viel de politie binnen en was het sprookje uit.
Hoe gaat dit verder aflopen?
De komende weken moeten alle verdachten één voor één verschijnen in de rechtbank, die twee weken heeft uitgetrokken voor het proces. Op 11 november is Kris J. aan de beurt. Die gebruik van zijn zwijgrecht en heeft tot nu toe altijd gezwegen. De grote vraag is of justitie voldoende heeft om zaken hard te maken. Uitspraak is 4 december.