Sport15 mei '14 15:09

80 procent sportweddenschappen is illegaal

Auteur: Pieter van den Akker

Vier op de vijf sportweddenschappen die wereldwijd worden afgesloten, zijn illegaal. Jaarlijks wordt er met het gokken op sport 140 miljard dollar witgewassen door internationaal opererende criminele organisaties.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sorbonne en ICSS (International Centre Sports Security). De resultaten van het onderzoek naar matchfixing en gokken zijn donderdag bekendgemaakt.

Live betting
Een van de belangrijkste conclusies van de onderzoekers is dat de illegale gokindustrie sinds 2000 een enorme vlucht heeft genomen. Criminelen hebben dankzij de opkomst van de snelle internetverbindingen in grote mate kunnen profiteren.

Live betting, waarbij de quoteringen (het bedrag dat bij een winnende weddenschap wordt vermenigvuldigd met de inzet) gedurende de wedstrijden continu worden aangepast, neemt verreweg het grootste deel van de weddenschappen op sport voor z'n rekening.

Het rapport toont volgens de onderzoekers verder aan dat er een directe relatie is tussen witwassen en gokken. Matchfixing, het manipuleren van een wedstrijden, komt jaarlijks tussen de 300 en 700 keer voor.

Dit zijn alleen nog maar de gevallen waarbij de fixers tegen de lamp zijn gelopen. In werkelijkheid zal het aantal matchfixinggevallen veel hoger liggen. Matchfixing is moeilijk te traceren omdat betrokkenen er geen belang bij hebben een boekje open te doen.

Gokfraude
"Bij matchfixing is 9 van de 10 keer sprake van gokfraude", zegt ICSS-onderzoeker Rick Parry. Hij schetst het profiel van de gemiddelde gokker: "Het zijn vooral mannen tussen de 18 en 35 jaar. Ze werken of ze zijn student en komen uit de grote stad."

Azië en Europa zijn samen goed voor liefst 85 procent van de gokmarkt wereldwijd. Van al het geld dat in Europa wordt verdiend met sportweddenschappen is het grootste deel (51 procent) illegaal. In Azië is dat percentage nog ietsje groter: 53 procent.

Voetbal, cricket
Het aantal sporten waarop gegokt wordt is opgelopen tot ruim 60. Het grootste deel van sportweddenschappen betreft voetbal en cricket (vooral populair in Azië). Wereldwijd zijn er 8 duizend organisaties waarbij je legaal kan gokken. Hoeveel illegale betting operators er zijn, durven de onderzoekers niet te zeggen.

Door Pieter van den Akker en René de Monchy

Gerelateerde artikelen