Sport4 jun '14 16:08Aangepast op 5 jun '14 02:05

Thialf bouwt al, maar Zoetermeer heeft de handtekeningen

Auteur: BNR Webredactie

Het Icedôme in Almere zal er alsnog niet komen, meldt de KNSB. Intussen worden de kaarten opnieuw geschud en azen het Transportium in Zoetermeer en Thialf in Heerenveen op de vacante ijslocatie. "Het is toch een teleurstellend traject van anderhalf jaar. Hier zijn alleen maar verliezers te noteren en geen winnaars."

'Zoetermeer' heeft zelfs al handtekeningen binnen om aan de slag te kunnen met een nationale schaatstempel, bevestigt Frank Heijerman van DuraVermeer. Alleen de financiering is nog niet rond. "We hebben handtekening op papier staan van mensen die de financiering willen regelen, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het heeft driekwart jaar stilgelegen, dus we zullen alles weer uit de kast moeten halen. We moeten een herberekening maken, en we zullen met alle partijen om de tafel moeten."

Maar dat laat de Friese commissaris van de Koning John Jorritsma vrijwel koud. Het Friese schaatspaleis bouwt immers sowieso, ongeacht de toezeggingen van sportbonden over toekomstige toernooien. "Wij zijn aan het bouwen en anderen hebben alleen nog plannen. Dat zijn allemaal luchtkastelen. Wij zijn iin 2016 klaar met een ijstempel die voldoet aan alle internationale ijsstandaarden van de ISU."

KNSB
Het consortium achter de baan in Almere heeft niet de benodigde middelen bij elkaar gekregen om het sportcomplex te kunnen bouwen, zo liet sportbond KNSB woensdagmiddag weten. Het is nog niet duidelijk of de zogenoemde gunning voor de bouw van een topsport- en trainingscentrum nu naar een andere initiatiefnemer gaat.

Een jaar geleden was initiatiefnemer Folkert Buiter van de Icedôme nog vastbesloten dat de Icedôme er hoe dan ook zou komen, desnoods na tussenkomst van de rechter. Almere won vorig jaar een felle strijd met Zoetermeer en Heerenveen, maar de lange tocht naar verwezenlijking bleek te lang.

Jorritsma had vanzelfsprekend vanaf het begin bedenkingen bij de toekenning aan Almere. En nu ruikt hij 'zijn' kans. "Thialf is op dit moment weer in beeld en daar ben ik op zich verheugd over. Er is een nieuwe situatie en de KNSB en het NOC-NSF zullen beoordelen hoe die nieuwe situatie eruitziet. Bij een gunning heb je geen tweede en derde prijs." De bonden zullen daarom weer met de partijen moeten gaan praten over hoe nu verder, zegt Jorritsma.

Een overzicht van de ontwikkelingen:

- 8 maart 2013: Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF laten weten dat ze samen gaan bepalen waar de nieuwe nationale schaatsbaan komt. Ze hebben de keuze uit drie plannen die het afgelopen jaar zijn ingediend: een nieuw Thialf in Heerenveen, Icedôme in Almere en TranSportium in Zoetermeer.

- 21 mei: Een rapport van de KNSB lekt uit. Daarin staat dat de keuze is gevallen op Almere. Dat leidt tot boze reacties uit Friesland en Zoetermeer.

- 25 mei: KNSB en NOC*NSF stellen het besluit over de locatie van de schaatsbaan uit. Ze wachten op een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de drie plannen. De voorlopige gunning moet op 8 augustus bekend worden gemaakt.

- 3 juni: Almere presenteert de plannen voor de Icedôme. Burgemeester Annemarie Jorritsma zegt dat de bouw hoe dan ook doorgaat, ook als de stad niet het topsportcentrum wordt. Het complex, dat wordt gebouwd langs de A6, moet in 2016 klaar zijn.

- 7 juli: De initiatiefnemers van Icedôme Almere leggen de KNSB een ultimatum op. Ze eisen binnen enkele dagen een besluit over de locatie van de schaatsbaan. Als de bond dat niet doet, volgt er een kort geding.

- 19 juli: De rechter geeft de KNSB en NOC*NSF een paar dagen de tijd om bekend te maken waar de nieuwe schaatstempel van Nederland komt te staan.

- 26 juli: KNSB en NOC*NSF hakken de knoop door: Icedôme in Almere wordt de schaatstempel. Heerenveen en Zoetermeer gaan in beroep.

Buiter destijds op BNR: "Wij verwachten, gelet op de kwaliteit die wij leveren, dat wij minimaal de helft van de wedstrijden gaan organiseren. Het is het goed recht van de andere partijen om in hoger beroep te gaan. Dat is een onderdeel van de procedure, maar ik kan me gelet op de uitspraak van de rechter en de loop van de procedure niet voorstellen op welke wijze men nu nog denkt een legitiem bezwaar te maken."

"Er zijn drie NK's per jaar, die wil de KNSB spreiden over Nederland. Daar zijn wij voorstander van, dat is ook bekend. Wij gaan ervan uit dat er ook een zakelijke grondslag is: de KNSB moet omzet maken, de kijkcijfers zijn belangrijk om toch een NK per jaar te kunnen krijgen. Ook de World Cups zullen de ene keer daar en de andere keer daar naartoe gaan."

- 24 augustus: KNSB-baas Doekle Terpstra komt onder vuur. Naar buiten heeft hij kritiek op de keuze voor Almere, maar het AD schrijft dat hij het er intern mee eens blijkt. Een week later stapt hij op.

- 11 september: KNSB en NOC*NSF wijzen de bezwaren van Zoetermeer en Heerenveen af. Daarmee komt Icedôme een stap dichterbij.

- April 2014: Scheurtjes in de plannen voor Icedôme. KNSB en NOC*NSF zeggen dat ze meer tijd nodig hebben voor een definitief besluit. Naar buiten spreken de bonden vertrouwen uit in de plannen.

- 4 juni 2014: KNSB en NOC*NSF trekken alsnog hun handen af van de baan in Almere omdat het consortium achter de Icedôme niet de benodigde middelen bij elkaar heeft gekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen