Sport22 nov '14 18:01Aangepast op 23 nov '14 16:33

De penningmeester bepaalt de inhoud van de sportuitzending

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse topsport lijdt onder een gebrek aan absolute fitheid en explosiviteit van de sporters. De sportcultuur moet daarom op de schop en kleine sporten verdienen meer zendtijd op televisie. Dat zegt Mart Smeets in BNR Sportzaken. "De nieuwe Messias is degene die de Nederlandse topsporters fit krijgt. Dát is het toverwoord van 2014."

Smeets refereert aan de 'herboren' Amerikaanse basketballer Kobe Bryant, de Australische hockeyers die het Nederlands team zoek speelden en Tourwinnaar Vincenzo Nibali. "Het geheim van deze zomer is: fitter zijn. Ik zié sportmensen fitter zijn. Ze hebben een andere voedingsweg gekozen en zijn allemaal lichter geworden. Fit als: een hele wedstrijd vol kunnen gaan. Fit als Nibali, die aan het eind van de Ronde van Frankrijk nog fít was."

Schrijnend is het wat Smeets betreft om te zien hoe scheef de financiële verhoudingen in de sport liggen. De 800 euro die shorttracker Niels Kerstholt ontving toen hij met de Nederlandse ploeg wereldkampioen werd, staat in geen verhouding met de bedragen die in andere sporten en andere landen worden verdiend. "Er lopen voetballers rond, die zijn reserve bij een eredivisieclub, die geven 15.000 euro uit als ze een avond uitgaan."

Cultuur
Toch is geld niet de belangrijkste factor, meent Smeets. Cruciaal is een bredere, 'cultuurachtige' ondergrond, ook voor alle kleine sporten. "En dat is ook kritiek aan het adres van de NOS. De beste vrouwen ter wereld speelden op het WK softbal in Haarlem. De NOS heeft niet één wedstrijd uitgezonden. Verklaar dat eens. Er is een keuze gemaakt door een penningmeester. Maar de penningmeester moet niet de keuze maken, je moet daar een cultuurmens hebben zitten, die zegt: 'wacht even, de Nederlandse softbalsters zijn de besten in Europa, waarom laat je dat niet zien?'."

In zijn nieuwste boek 'Commentator' kijkt Smeets gefascineerd terug op de afgelopen sportzomer, die begon met het WK hockey in Den Haag en doorliep tot de najaarsklassiekers, die eigenlijk nog maar net achter ons liggen. Prachtige evenementen, waarbij de Nederlandse prestaties behoorlijk wisselvallig waren. Dat Maurits Hendriks als technisch directeur van NOC*NSF harde keuzes maakt in de sporten die de sportkoepel financieel ondersteunt, begrijpt Smeets. Maar, benadrukt hij, dat geld moet wel geïnvesteerd worden in Nederlandse sporters die willen en kunnen excelleren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen