Sport10 jan '14 18:37

'Kans ruim 50 procent dat Qatar WK-organisatie moet inleveren'

Auteur: Thijs Baas

Er is een zeer reële kans dat Qatar de organisatie van het WK voetbal van 2022 moet inleveren als het evenement naar de winter wordt verplaatst. Dat zegt onafhankelijk sport- en sponsoradviseur Frank van den Wall Bake in The Friday Move van BNR. "Ik denk dat er een juridisch zeer gefundeerde zaak op tafel ligt."

Van Den Wall Bake schat de kans dat het WK alsnog aan de neus van Qatar voorbijgaat zelfs op meer dan 50 procent. Australië, destijds opponent bij de kandidatuur voor de WK-organisatie, heeft al aangekondigd dat het juridische stappen onderneemt tegen de FIFA als het toernooi naar de winter wordt verplaatst. En ook de andere landen die destijds kandidaat waren - zoals Japan en de VS - zullen waarschijnlijk in opstand komen, voorspelt hij.

Voor zijn beurt
Afgelopen week zei secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA dat het erop lijkt dat het WK in Qatar niet in de zomer gespeeld kan worden. Een andere topman binnen de voetbalbond zei daarna dat Valcke voor z'n beurt had gesproken, omdat de FIFA op z'n vroegst pas eind dit jaar een besluit neemt. Toch waren de spelregels bij aanvang van de bidprocedure kraakhelder, meent Van den Wall Bake: het WK voetbal vindt per definitie plaats in de zomer. "Dus alle kandidaatlanden wisten de spelregels."

Toch kwamen na een jaar de eerste vragen of daar wel gevoetbald kan worden in de zomer, omdat het daar dan 50 graden is. "Alsof dat nog niet bekend was. Daarna kwam de FIFA met het voorstel om alles naar de winter te verplaatsen en dán krijg je allerlei beren op de weg." Niet in de laatste plaats de Engelse competitie, zegt Van den Wall Bake, waar de Premier League-wedstrijden juist in december 'zeer zwaar geld' opleveren voor allerlei stakeholders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen