Sport12 aug '14 19:09

F1-topteams azen op uitzonderlijk talent zonder rijbewijs

Auteur: Thijs Baas

Max Verstappen vervolgt z'n carrière per direct bij het opleidingsprogramma van Red Bull- Racing. Daarmee is een plekje in de Formule-1 in één stap een stuk dichterbij gekomen voor de pas 16-jarige coureur. Opmerkelijk, want een rijbewijs heeft de 16-jarige coureur in de dop nog niet...

Het rappe succes wekt bij Mark Koense, hoofdredacteur van RTL GP Magazine, geen verbazing. Hij spreekt van een fantastische mijlpaal. "Vergeet niet dat hij de keuze had tussen Mercedes-Benz én Red Bull, het meest succesvolle team van de afgelopen jaren. Dus er is om hem gevochten en dat is een reuze-compliment voor iemand die nog geen half jaar actief is in de autosport."

Volgens Koense kan zonder overdrijven worden beweerd dat Max op dit moment hét talent is dat van zich doet spreken."Hij komt direct uit de kartsport en rijdt als zestienjarige meteen in de Formule-3 en dan zit je al heel dicht bij de Formule-1. Hij heeft afgelopen zomer zes à zeven races op rij gewonnen, dus iedereen met enigszins verstand van deze sport weet dat je dan een uitzonderlijk talent hebt. En dan happen die topteams meteen toe."
 

Joske
Dat is niet alleen een compliment aan Max zelf, vindt Koense, maar ook aan zijn vader, oud-F1-coureur Jos Verstappen. "Die heeft in hele korte tijd enorm veel keuzes moeten maken die enorm belangrijk zijn voor de slagingskans, dus het is prachtig om te zien dat het voorlopig dit stadium heeft bereikt." Wat volgens Koense overigens niet wil zeggen dat Max' kostje nu gekocht is.

Maar waar het in de voetballerij al gauw gaat om tientallen toptalentjes, zijn er in de racewereld maar een handvol. "Bovendien zet Red Bull vier auto's in en is er ook nog zoiets als de Scuderia Toro Rosso, die twee auto's inzet. Daar zijn coureurs als Sebastian Vettel - die nu voor het Red Bull-team rijdt - groot geworden. Gezien wat Max tot nu toe heeft gepresteerd, sluit ik niets meer uit. Je moet je wel realiseren dat ze hem adopteren met als oogmerk puur het bereiken van de Formule-1. Daar willen ze hem voor klaarstomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen