Sport22 feb '13 15:26Aangepast op 22 feb '13 21:39

Oscar Pistorius op borgtocht vrij

Auteur: Anne-Greet Haars

De van moord verdachte Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius mag zijn cel verlaten. De rechtbank in Pretoria heeft vrijdag zijn verzoek om vrijlating op borgtocht ingewilligd.

Dat leidde tot gejuich bij familie en vrienden in de rechtszaal.

Niet vluchtgevaarlijk
De rechter denkt niet dat Pistorius 'vluchtgevaarlijk' is. Ook heeft het OM volgens de rechter niet kunnen aantonen dat Pistorius gewelddadig is. Hij verwacht niet dat er publieke verontwaardiging zal ontstaan als Pistorius op borgtocht wordt vrijgelaten.

De verdachte atleet hoorde het oordeel ogenschijnlijk onberoerd aan. De rechter maakte vrijdag in zijn vonnis wel duidelijk dat voor Pistorius een levenslange gevangenisstraf wacht indien hij schuldig wordt bevonden. Hij stelde de borgsom vast op 1 miljoen rand (ruim 85.000 euro), waarvan hij 8.500 euro cash moet storten.

Voorwaarden
Bij de borgtocht zijn verschillende voorwaarden gesteld: Pistorius mag niet praten met eventuele getuigen, mag geen drugs of alcohol gebruiken en moet dag en nacht bereikbaar blijven. Tevens moet hij zich twee keer per week melden bij de politie in Pretoria. Daarbij moet hij zijn paspoorten en vuurwapens inleveren.

Op 4 juni moet hij zich weer voor de rechter melden. Dan begint het proces.

Gaten in verhaal Pistorius
De rechter heeft ook gewezen op enkele gaten in het verhaal van Pistorius. Zo vraagt hij zich af waarom hij niet heeft gekeken waar Steenkamp was en waarom hij niet heeft gecontroleerd of ze in de badkamer was. Ook heeft de rechter moeite met het verhaal van de verdediging dat Pistorius die nacht aan de andere kant van het bed sliep.

Opzet of niet?
De 26-jarige volksheld schoot vorige week donderdag in zijn huis zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. De aanklager is van mening dat hij het fotomodel met opzet heeft omgebracht. Pistorius houdt vol dat hij haar aanzag voor een inbreker.

De 'Blade Runner' verklaarde dat hij dacht dat een overvaller door het raam van de badkamer zijn huis was binnengedrongen. Hij schoot door de badkamerdeur met zijn 9 mm-pistool, dat onder zijn bed lag omdat hij naar eigen zeggen met de dood werd bedreigd. Hij belde daarna de politie.

Cricketbat
De zesvoudige paralympisch kampioen zei dat hij zich niet had gerealiseerd dat Steenkamp niet in bed lag. Toen hij tot dat besef kwam, gebruikte hij een cricketbat, dat bebloed in zijn huis is gevonden, om de badkamer open te maken. Daar vond hij zijn vriendin dood op de grond, aldus Pistorius.

Hier een reconstructie van CNN over wat er is volgens Pistorius en volgens de aanklagers:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen