Sport19 feb '13 15:03

Pistorius: 'Geen intentie om vriendin te doden'

Auteur: Anne-Greet Haars

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft vandaag in de rechtbank in Pretoria verklaard dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp niet met voorbedachten rade heeft doodgeschoten.

Familie en vrienden van Reeva bij de uitvaart
Familie en vrienden van Reeva bij de uitvaart

"Ik had absoluut geen intentie om mijn vriendin te doden. Ik was heel erg verliefd op haar. Ik ben absoluut helemaal kapot door de dood van mijn geliefde Reeva.''

Hoorzitting
Pistorius moest dinsdag voor de rechtbank verschijnen voor een hoorzitting voor zijn verzoek om op borgtocht te worden vrijgelaten. Hij zit vast nadat donderdag in de badkamer van zijn huis zijn vriendin Reeva Steenkamp werd doodgeschoten. Rechter Desmond Nair deed dinsdag nog geen uitspraak over de borgtocht.

De zaak wordt woensdag verder behandeld.

Badkamer
Zijn advocaat Barry Roux las voor de rechtbank een verklaring van een zeer geëmotioneerde Pistorius voor. De 'Blade Runner' dacht vorige week dat een indringer door het raam van de badkamer zijn huis was binnen gedrongen. Hij had geluiden gehoord, had zijn kunstbenen aangetrokken en was naar de badkamer gelopen. Hij besloot daarna door de deur te schieten met zijn 9 mm pistool, dat onder zijn bed lag omdat hij met de dood werd bedreigd. Hij belde daarna de politie.

Niet in bed
Hij had zich echter niet gerealiseerd dat Steenkamp, een gevierd model in Zuid-Afrika, niet in bed lag. Toen hij daar achter kwam, gebruikte hij een cricketbat, dat bebloed in zijn huis is gevonden, om de badkamer open te maken. Daar vond hij zijn vriendin dood op de grond.

Opzet
Volgens de aanklager Gerrie Nel was er wel degelijk opzet in het spel en hij legde de atleet opnieuw moord ten laste. "Pistorius heeft een onschuldige en ongewapende vrouw doodgeschoten'', aldus de aanklager. Steenkamp, die zich in de badkamer had opgesloten, is volgens de aanklager drie keer geraakt door de vier kogels die Pistorius door de deur van zijn badkamer schoot. "Hij heeft eerst zijn kunstbenen aangetrokken en is daarna naar de badkamer gelopen om haar dood te schieten. Zijn enige doel was om iemand te doden'', stelt de aanklager.

Dinsdag heeft in besloten kring ook de uitvaart van Steenkamp plaatsgevonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen