Sport31 okt '12 13:46

Aan Nederlandse schaatsploegen geen tekort

Auteur: Anne-Greet Haars

In het Thialf-stadion is vanmiddag de negende commerciële schaatsploeg van Nederland gepresenteerd. Het team wordt gesponsord door de Turkse vliegtuigmaatschappij Corendon.

En dat klinkt een beetje raar: een Turkse luchtvaartmaatschappij die in het Nederlandse schaatsen stapt. "De reden dat Corendon in het schaatsen stapt als hoofdsponsor, is dat de meeste mensen hun vakantie nou eenmaal in de wintermaanden of in het voorjaar boeken. En in die tijden krijgt het schaatsen veel aandacht", vertelt BNR's sportredacteur Thomas Schuurman, die aanwezig is bij de teampresentie van Corendon.

Populariteit
Op dit moment zijn er negen commerciële schaatsteams in Nederland: het schaatsen is populair onder de sponsors en dat terwijl er behoorlijk wat kritiek is op de schaatswereld. "Er zijn teveel wedstrijden, het is wat saai en er zijn teveel onbekende schaatsers", vertelt Schuurman.

"Maar aan de andere kant is het voor bedrijven heel interessant omdat er veel televisie-aandacht voor is: NOS zendt bijna elke wedstrijd uit. Voor een bedrijf is die exposure natuurlijk fantastisch. Dus wat dat betreft begrijp ik het wel, maar negen schaatsploegen is heel veel."

Opleidingsteam
Corendon-ploeg is het grootste commerciële schaatsteam met het grootste budget of met de bekendste schaatsers. "TVM is de absolute koploper en ook team Liga is bekend", vertelt Schuurman. "Dit is meer een opleidingsteam dat onder leiding staat van oud-schaatster Renate Groenewold en schaatstrainer Peter Kolder. De grote talenten van de toekomst zitten in deze ploeg en wat dat betreft is het extra mooi dat ook daar een commercieel team voor staat."

Jac Orie
Ook de teams van Jac Orie hebben goede en bekende schaatsers. Orie moest dit jaar op zoek naar een nieuwe sponsor, nadat Control ermee stopte. De afgelopen jaren had de schaatscoach altijd één sponsor voor zijn hele formatie, maar nu is er een aparte geldschieter voor de mannen en de vrouwen gekomen.

Voor de mannenploeg is het bedrijf Brand Loyalty de komende drie jaar de hoofdsponsor en voor de vrouwenploeg is dat Activia Danone.

Jan van Veen
Met deze negen commerciële ploegen zitten veel Nederlandse topschaatsers onder de pannen. De weg naar de Olympische Spelen in Sochi volgend jaar lijkt daarmee geplaveid.

Helaas geldt dit niet voor de talentvolle schaatsers Koen Verweij en Marrit Leenstra. Deze twee zitten in de ploeg van Jan van Veen en moeten het nog altijd stellen zonder sponsor. Afgelopen weekend zei Keon Verweij tegen de NOS dat hij op z'n plek zit bij trainer Van Veen, dat hij gewoon bij hem blijft. "Zelfs als dat geld gaat kosten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen