'Transferrechten bij investeringsmaatschappijen? Geen goed plan!'
Nederland moet overwegen om in navolging van Engeland constructies te verbieden, waarbij investeringsmaatschappijen de transferrechten van voetballers bezitten.
Dat zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken op BNR. Steeds vaker komen transferrechten van voetballers in handen van investeringsmaatschappijen. Zo is de Doyen Sports Group in onderhandeling met PSV en probeert zo voet aan de grond te krijgen in het Nederlandse voetbal. In Engeland is de constructie al verboden. Een speler zou niet zelf kunnen bepalen naar welke club hij vertrekt.
Jonge spelers
Ook in Nederland is een verbod daarom ernstig het overwegen waard, vindt Van Dekken, als je hoort wat deze 'handelshuizen' doen als het gaat om het sluiten van contracten met jonge spelers. Het is volgens Van Dekken volstrekt onduidelijk wat deze constructies precies inhouden en wat ermee kan gebeuren. "Het probleem is de ondoorzichtigheid van de afspraken die je maakt en de vraag of een speler in handen komt van een handelshuis, dan wel van een club, dan wel van een makelaar."
Adam Maher
Ook PSV onderzoekt de mogelijkheid om 50 procent van de transferrechten van Adam Maher aan Doyen te verkopen. Daarmee wil de club volgens PSV-clubwatcher Thijs Slegers de proef op de som nemen en kijken of er meer geld kan worden verdiend aan een toekomstige transfer van Adam Maher. "Iedereen in Nederland, en ook de mensen van Doyen, is ervan overtuigd dat Maher binnen twee en drie jaar een enorme stap gaat maken. Maar PSV heeft zich absoluut niet overgeleverd aan deze mensen."
PSV bevestigt aan BNR dat uitgebreide gesprekken met de Doyen sports Group worden gevoerd, waarbij het wel degelijk de inzet is om een langdurige relatie aan te gaan met de Portugese investeerder. De Eindhovense club hoopt naar eigen zeggen vooral te profiteren van het netwerk van de investeerder en financiële risico’s bij transfers te verkleinen.
Betrekkelijk
Het Engelse verbod op de diensten van Doyen is volgens Slegers overigens ook maar betrekkelijk. "Doyen mag niet als third party owner optreden, maar het heeft wel een banklicentie gekregen en mag gewoon optreden als financier. Engelse clubs kunnen gewoon gebruik maken van de diensten van Doyen. Ze zijn niet meer dan een intermediair met heel veel geld."
Clubs zijn volgens Van Dekken heel goed in staat om hun eigen verantwoordelijkheid te dragen als het gaat om afsluiten van goede contracten met spelers. "Het is goed dat iedereen nadenkt over wat je wilt met de toekomst van het betaald voetbal in Nederland, maar ik ken situaties waarbij spelers in het buitenland contracten af moeten sluiten voor twintig jaar en meer. En zulke ontwikkelingen moet je in het Nederlandse betaald voetbal natuurlijk niet willen."
Geen inspraak meer
Het grootste gevaar is dat spelers geen inspraak meer hebben over de keuze voor een club, waarschuwt Van Dekken. "Ik vind het een ontwikkeling die ik niet toejuich. Ik denk dat ik eerst in gesprek ga met de KNVB om te kijken wat hier precies aan moet gebeuren. Als de KNVB zegt: 'het is allemaal onzin, maakt u zich vooral geen zorgen', dan ga ik verder kijken. Maar als het in Engeland - toch hét voetballand - moeten we ons ernstig afvragen of we een dergelijke ontwikkeling in Nederland moeten toestaan."
Frank van den Wall Bake, onafhankelijk sport- en sponsoradviseur is heel sceptisch over dit plan. "Ik vrees dat het onvermijdelijk is. Voetbal wordt hoe langer hoe populairder, daardoor stijgen de televisierechten hiervoor, de sponsorinkomsten stijgen. Daardoor wordt de bedrijfstak voetbal ontzettend interessant en wordt er niet alleen maar gefocust op sportieve resultaten, maar ook financiële resultaten. Het gevaar dat daarbij om de hoek komt kijken, is dat de financiële resultaten gaan prevaleren boven de sportieve resutalten."