Sport27 nov '14 22:27Aangepast op 28 nov '14 06:05

Voetbalsters Oranje plaatsen zich voor WK

Auteur: ANP Nieuws

Aan de hand van Vivianne Miedema hebben de Nederlandse voetbalsters zich donderdag voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het WK, dat volgend jaar in Canada wordt gehouden.

ANP
ANP

De equipe van bondscoach Roger Reijners won in Verona met 2-1 van Italië, dankzij twee doelpunten van Miedema. Dat was genoeg om de 1-1 van zaterdag in het eerste deel van het tweeluik te doen vergeten.

Zelfvertrouwen
"Deze ploeg hoort op het WK'', zo sprak Miedema afgelopen zaterdag klare taal. De spits van Bayern München zorgde er in Den Haag met een doelpunt voor dat Oranje langszij kwam bij Italië. Toch droop de frustratie ervan af, aangezien ze enkele goede kansen niet benutte. Bovendien scoorden de Italiaanse vrouwen het belangrijke 'uit-doelpunt' en dus stond Oranje een lastige klus te wachten in Verona.

Het zelfvertrouwen was er niet minder om, zeker niet bij Miedema: "Als we spelen zoals we dat kunnen, dan winnen we van ze.'' Dat zelfvertrouwen bleek donderdag terecht. Oranje was, zeker in de eerste helft, de baas in het Marc'Antonio Bentegodi stadion in Verona.

Goals Miedema
Aan Italiaanse kant had met name Roberta D'Adda haar handen vol aan Miedema. De aanvalsleidster van Oranje zorgde voor veel gevaar. Dat betaalde zich in de achtste minuut uit. Daniëlle van de Donk zag Miedema vrijstaan op de rand van het strafschopgebied. Haar voorzet was op maat, waarna Miedema simpel raak schoot: 0-1.

Reijners zag zijn vrouwen na de openingstreffer kansen zat krijgen op de 0-2. De tweede treffer viel echter pas vlak voor rust. Miedema omspeelde keepster Laura Giuliani na een fraaie steekpass van Lieke Martens en schoof beheerst de 0-2 binnen. Alsof het zo moest zijn betekende dat de achttiende treffer voor de achttienjarige Miedema in haar achttiende interland.

Oranje ging met een comfortabele voorsprong de rust in, maar vlak na de pauze werd het toch nog penibel. Stephanie van der Gragt schoot een voorzet van Sara Gama ongelukkig achter haar eigen doelvrouw Loes Geurts: 1-2. Italië werd daardoor sterker, maar verder dan die aansluitingstreffer kwam de ploeg niet. Na drie minuten blessuretijd blies scheidsrechter Bibiana Steinhaus voor het laatst op haar fluit en barstte het feest bij de 'Oranjeleeuwinnen' los.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen