Sport24 jul '13 07:45

'Top drie Tour 1998 aan de epo'

Auteur: BNR Webredactie

Op de lijst met epo-gebruikers in de Tour de France van 1998, die vandaag door de Franse senaatscommissie bekendgemaakt wordt, staan de namen van de eerste drie renners in de eindstand. Het gaat om de Italiaan Marco Pantani, de Duitser Jan Ullrich en de Amerikaan Bobby Julich.

Dat wist de Franse krant Le Monde vanochtend te melden. Ook de Duitser Erik Zabel, winnaar van het puntenklassement, hoort erbij. Volgens de bronnen van Le Monde staan er minimaal drie Franse renners op de lijst: Laurent Jalabert, Laurent Desbiens, twee dagen geletruidrager, en Jacky Durand, winnaar van een etappe en van de prijs voor de meeste strijdlust. Durand, in 1992 winnaar van de Ronde van Vlaanderen, won in 1998 ook Parijs-Tours.

Lijst met 44 namen
De senaatscommissie onderzocht hoe efficiënt de dopingstrijd in het verleden door de Fransen is gevoerd. Naar verluidt zal een lijst met 44 namen worden bekendgemaakt van renners die, zo moet blijken uit het hertesten van stalen, tijdens de Tour van 1998 epo gebruikten.

Aanvankelijk zou het rapport op 18 juli worden vrijgegeven, maar op verzoek van de vereniging van profrenners werd gewacht tot na de Tour de France. De vakbond voor de beroepsrenners zou de namen van de coureurs liever helemaal niet gepubliceerd zien. "Ze hebben immers geen enkele mogelijkheid zich te verdedigen, er kan zelfs geen tegenexpertise meer aangevraagd worden.''

Michael Boogerd eindigde in de Tour van 1998 op de vijfde plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen