Sport4 aug '14 11:04

'Rotterdam kan veel leren van spin-off-functie Amsterdam ArenA'

Auteur: Thijs Baas

Het eerdere plan van de gemeente Rotterdam en Feyenoord om een nieuw stadion op een mooie plek aan de Maas aan te leggen, was een van de domst denkbare keuzes. Dat zegt architect Erick van Egeraat tegen BNR's Paul van Liempt. De spin-off-functie van een voetbaltempel kan enorm zijn, zoals de Amsterdam ArenA heeft aangetoond in Amsterdam-Zuidoost.

"De Kuip bracht Feyenoord in de jaren '30 een waanzinnige voorsprong op andere clubs, al stond het in the middle of nowhere. En dat is in al die jaren eigenlijk niet veel verbeterd. De meeste Rotterdammers komen er niet, anders dan alleen om naar het stadion te gaan."
 

Als je tóch zo'n mooi stadion hebt, gebruik dat en verbeter dat, is Van Egeraats pleidooi. "En kijk vooral naar wat je eromheen kunt doen; zo'n stadion heeft een enorme power om andere ontwikkelingen mee te helpen starten en te vervolmaken. De Amsterdam ArenA heeft een belangrijke spin-off-functie vervuld om te zorgen dat andere activiteiten eromheen ook plaatsvonden."

Inmiddels is de opdracht voor een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid naar een andere architect gegaan. En hopelijk, zegt Van Egeraat, denkt die beter na over de omgeving dan de eerdere nieuwbouwplannen. "Die rennen meteen naar zo'n gebouwtje en proberen dat aan te pakken. Terwijl ik denk: 'denk nou een beetje ruimhartiger én een beetje langduriger'."

Gerelateerde artikelen