Sport25 jan '13 18:13

EK 2020 in 13 landen: 'Fan kan het niet betalen'

Auteur: Pieter van den Akker

De UEFA laat de echte voetbalfans in de kou staan door het EK 2020 in maar liefst 13 verschillende landen te houden. Dat zegt bestuurslid Fred Hoff van de Supportersclub Oranje tegen BNR.

Hoff vindt het besluit van de Europese voetbalbond het toernooi over zoveel landen uit te smeren een ultiem voorbeeld van de vercommercialisering van de sport. "Alles heeft met centjes te maken", stelt hij ontevreden vast.

Kriskras door Europa
Hoff vreest dat de interesse van de diehard voetbalfans afneemt door de beslissing van de UEFA. "Financieel kunnen ze het niet trekken natuurlijk." Hij is bang dat de supporters moeten bloeden door grote reisafstanden. "Je rijdt kriskras door Europa heen. Je hebt altijd een groep die dat makkelijk kan betalen, maar dan ga je meer richting die bobo’s. Wij zijn supportersclub Oranje met 50 duizend leden en hebben altijd een vaste supportersschare. En dat zijn echt niet de bobo’s. Dus ik vind dit ‘vanuit de Supportersclub Oranje’ een heel slecht verhaal door het op deze manier te organiseren.”

Eisen UEFA
Hoff benadrukt nogmaals 50 duizend leden te vertegenwoordigen en vermoedt dat een heel groot deel van die fans hier niet blij mee zijn. "We moeten hier als bestuur over gaan nadenken. Als je nooit wat zegt, weet je zeker dat er niets gebeurt." Het is daarom zeker niet uitgesloten dat het bestuur van de Supportersclub Oranje bij de KNVB haar beklag zal gaan doen.

Verder vraagt Hoff zich af of er voldoende landen zijn die interesse zullen tonen voor het organiseren van EK-wedstrijden. "Landen moeten rechten van tv-uitzendingen delen. En de UEFA stelt een aantal eisen ten aanzien van infrastructuur, ook bij stadions. Daar moet je allemaal aan voldoen. Als je daar allemaal in moet investeren..."

Gerelateerde artikelen