Sport24 jun '14 11:37

Giant-Shimano hakt knoop door over Tour-selectie

Auteur: Marjan van den Berg

Het Giant-Shimano-wielerteam beslist waarschijnlijk vandaag welke renners meegaan naar de Tour de France, die volgende week zaterdag begint. Hoe groot wordt het aandeel van de Nederlandse renners?

“Zometeen moet ik als de wiedeweerga terug. Dan hakken we de laatste knopen door”, zei algemeen manager Iwan Spekenbrink, vanochtend te gast bij BNR's Paul van Liempt.

De Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb zijn al zeker van een plek in de Tour. Voor de zeven overige plaatsen komen elf renners in aanmerking: de Nederlanders Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Albert Timmer en Tom Veelers, de Duitsers Nikias Arndt, Johannes Fröhlinger en Simon Geschke, de Belgen Bert De Backer en Dries Devenyns en de Chinees Cheng Ji. Volgens Spekenbrink zal in de Tour “om en nabij de helft” van de negen Tour-renners van zijn ploeg Nederlander zijn.

Nederlandse gegadigden
Een aantal Nederlanders speelt een belangrijke rol rond de twee Duitse sprinters, zegt Spekenbrink. “Als wij met twee sprinters gaan werken, John Degenkolb en Marcel Kittel, dan weet je dat er een aantal jongens omheen gaan die daar in het voorbereidende werk veel kunnen doen. Een aantal jongens die daarvoor serieus kandidaat zijn, zijn natuurlijk de Tom Veelers, Koen de Korts en Roy Curvers van deze wereld.” Van deze drie is er volgens Spekenbrink “een gerede kans” dat er “meer dan één” meedoet aan de Tour.

Ook Dumoulin lijkt een belangrijke gegadigde; volgens Spekenbrink “een heel serieuze kandidaat”. “Tom is een heel groot talent, dat de goede stapjes blijft maken, niet te snel gaat. Elk stapje moet je maken om uiteindelijk een heel goede renner te worden. Tom is een renner die heel belangrijk kan zijn in een sprint omdat hij vreselijk hard kan rijden. Een tijdrit kan hij goed en hij heeft vorig jaar bewezen op dagen dat hij ook in de aanval wat bereiken kan.”

Dumoulin is een renner die in staat is deel te nemen aan een ontsnapping en een rit te winnen, zegt Spekenbrink. Hij noemt ook de naam van Albert Timmer. “Die wint in de Giro bijna een rit, zelfs een bergrit. Die heeft wel een neusje als de ruimte er is om aan te vallen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen