Sport30 dec '13 13:43Aangepast op 30 dec '13 17:27

'Schumacher is uitvinder van fitheid in de Formule 1'

Auteur: Pieter van den Akker

Er komt maandag waarschijnlijk geen update meer over de gezondheidstoestand van Michael Schumacher. Dat heeft het academisch ziekenhuis in Grenoble bekendgemaakt, waar de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 kunstmatig in coma wordt gehouden.

Schumacher ligt daar met ernstig hersenletsel, nadat hij zondag bij een skiongeval in de Franse Alpen met zijn hoofd op een rots viel. De eerstvolgende persconferentie waarbij de artsen de toestand van de Duitser toelichten zal dinsdagmiddag zijn. Vanmiddag vertelden de doktoren in Grenoble dat hij nog steeds in levensgevaar is.

Ultiem fit
"Hij had een eigen lijfarts, liet speciaal toestellen maken om specifiek zijn nekspieren te trainen. Je moet ultiem fit zijn voor de Formule 1. Iedereen die dat niet gelooft, zou ik willen zeggen: ga eens een paar rondjes karten, gewoon ongetraind." 

Redacteur en Formule 1-kenner Annick van der Leeuw wil hier maar mee zeggen dat de Duitser die in kritieke toestand bivakkeert na zijn ski-ongeluk 'de fitheid zo ongeveer heeft uitgevonden in de Formule 1'. "Een van zijn artsen heeft tijdens de persconferentie ook gezegd dat het feit dat Schumacher ook nadat hij was gestopt zo vreselijk fit was, hem eerder zal helpen dan tegen zal zitten."

Kracht
Schumacher wordt in een kunstmatig coma gehouden na zijn ongeluk van gisteren. De racewereld is een dag later in rep en roer, weet Van der Leeuw. "De collega's in de Formule 1-wereld hebben allemaal gereageerd. Regerend wereldkampioen Vettel zegt dat Schumacher als een vader voor hem is: 'Ik hoop dat hij er weer bovenop komt'. David Coulthard, oud-coureur, heeft gezegd dat skiën statistisch gevaarlijker is dan autoracen: 'Maar als iemand dit kan overleven, dan is het Michael Schumacher'. Dat zegt ook oud-coureur Johnny Herbert: 'De kracht die jij op de baan liet zien, kan je ook nu laten zien. Jij komt hier doorheen'."

Ook Jenson Button zegt dat als iemand de kracht heeft om hier doorheen te komen, dat wel Schumacher moet zijn. Tennisicoon Boris Becker heeft ook gereageerd: "Die roept ons allemaal op om voor hem te bidden voor een snel herstel", vertelt onze redacteur.

Veiligheid op 1
Kan het zijn dat Schumacher het gevaar te veel heeft opgezocht tijdens het skiën? "Voor elke coureur geldt dat 'ie de grenzen moet opzoeken, op de limiet moet rijden en dat ze dat waarschijnlijk in hun privéleven ook willen en opzoeken. Tegelijkertijd zijn het allemaal mannen voor wie veiligheid echt op nummer 1 staat. Ze zijn hier niet op aard om dood te gaan. Dat is niet hun ultieme doel, zal ik maar zeggen."

Toegegeven, Schumacher ging off piste skiën. "Maar hij had een helm op, de goede kleding aan en had twee lokale mensen bij zich die mee gingen skiën. Dan zie je maar weer dat hij alles doet om het veilig mogelijk te maken. Natuurlijk was het niet zonder risico, maar hij was heel duidelijk bezig met het indammen van van alles wat hem zou kunnen overkomen. Daarover zeggen de doktoren: het feit dat die mensen er waren, maakte dat de helikopters er snel waren en dat hij snel van het ene naar het andere ziekenhuis was. De tijd tussen het ongeluk op de piste en aankomst in het ziekenhuis in Grenoble heeft geen rol gespeeld bij de ernst van zijn complicaties."

Familie dankbaar voor steun
De familie van Schumacher bedankt iedereen voor de steun en het medeleven met de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. "We verzoeken de media onze privacy te respecteren en bedanken iedereen voor de ondersteuning'', zegt manager Sabine Kehm namens de familie.

De familie van het slachtoffer van een zwaar skiongeval is ook blij met de artsen in het ziekenhuis van Grenoble. "We weten zeker dat zij er alles aan doen om Michael te helpen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen