Sport27 mrt '14 22:44Aangepast op 28 mrt '14 10:56

Ajax houdt uitzicht op dubbel

Auteur: ANP Nieuws

Ajax kan het seizoen nog steeds afsluiten met de winst van de landstitel en KNVB-beker.

ANP Pro Shots
ANP Pro Shots

De koploper van de eredivisie plaatste zich donderdag met een zege bij AZ (0-1) voor de eindstrijd om de zilveren bokaal, waarin PEC Zwolle op 20 april de tegenstander in de Kuip is. Lasse Schöne maakte de enige treffer van een duel dat beide ploegen met 10 man beëindigden.

Voor PEC Zwolle was de zege van Ajax ook goed nieuws. De club gaat volgend seizoen Europa in als Ajax als eerste of tweede eindigt in de competitie.

Voor Ajax is de KNVB-beker een leuke prijs, maar het gaat de komende weken in Amsterdam allemaal om de mogelijke vierde landstitel op rij. Met het oog op de belangrijke thuiswedstrijd van zondag tegen FC Twente ontbrak Ricardo Kishna in de basisformatie van de koploper van eredivisie. ,,Hij kan nog geen twee duels in vier dagen spelen'', vertelde trainer Frank de Boer. De pas net weer van een hamstringblessure herstelde Nicolai Boilesen kwam volgens plan alleen tijdens de eerste helft in actie.

Vermeer
Met Lesly de Sa op de positie van Kishna waren de betere kansen aanvankelijk voor Ajax. Lasse Schöne schoot rakelings over en Daley Blind kreeg de bal van dichtbij niet langs doelman Esteban. Twee gele kaarten binnen drie minuten voor Joël Veltman veranderde even het spelbeeld van de halve eindstrijd. De verdediger kreeg eerst een prent voor een lichte overtreding op Roy Beerens. Hij veroorzaakte vervolgens een strafschop toen hij aan een arm van Viktor Elm trok. Scheidsrechter Pol van Boekel vond een penalty alleen geen passende straf en trok opnieuw een gele kaart.

Aron Johannsson belastte zich met de strafschop maar zag zijn inzet gestopt door Kenneth Vermeer, die alle duels van Ajax in het bekertoernooi mag keepen. Het was alweer de tweede keer in vier dagen dat de IJslander met een Amerikaans paspoort vanaf 11 meter miste. Afgelopen zondag tegen PEC Zwolle gebeurde hem dat ook al.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of ook AZ moest met 10 man verder. Mattias Johansson kreeg zijn tweede gele kaart voort een overtreding op De Sa. De thuisclub was nog niet bijgekomen van die teleurstelling of Schone verzilverde de toegekende vrije trap met een schot in de bovenhoek (0-1). Ajax bleef in de tweede helft redelijk eenvoudig overeind maar had nog wel een keer de hulp nodig van Vermeer, die fraai redde op een inzet van invaller Johann Berg Gudmundsson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen