Sport2 apr '12 06:36Aangepast op 3 apr '12 11:54

Profvoetballers zien niets in kunstgras

Auteur: Pieter van den Akker

Het overgrote deel van de Nederlandse profvoetballers ziet helemaal niets in voetballen op kunstgras. Meer dan 90 procent van de spelers heeft een voorkeur voor voetballen op echt gras. Dat blijkt uit een enquête van BNR Nieuwsradio en VVCS, de Vereniging van Contractspelers.

Door: Pieter van den Akker & Harm Teunis

Of het nu sneeuwt, vriest of de regen met bakken uit de hemel komt, op kunstgras kan bijna altijd worden gevoetbald. Tel daarbij op dat ieder jaar opnieuw heel wat wedstrijden op echt gras worden afgelast als de winter zijn intrede doet en het lijkt simpel: de toekomst in het voetbal is weggelegd voor het kunstgras.

Populariteit
Toch lijkt de kans in Nederland klein dat het echte gras in de stadions straks tot het verleden behoort. Uit het door BNR Nieuwsradio en de VVCS uitgevoerde onderzoek onder profspelers uit de Eredivisie en Jupiler League blijkt dat slechts 45 voetballers (8,3 procent) de voorkeur aan kunstgras geven. Van de 538 spelers die de enquête hebben ingevuld, geven liefst 493 profs aan liever op natuurgras te spelen.

Waarom liever echt gras?
Voor de overgrote meerderheid die voor echt gras gaat, is het meestgenoemde argument voor die keuze dat bij voetbal nu eenmaal echt gras hoort. Van de 493 liefhebbers van natuurgras vinkte ruim 77 procent dat antwoord aan. "Ze willen het gras ruiken en vies van het veld komen", concludeert VVCS-voorzitter Danny Hesp.

Hesp kijkt niet van op van de aversie van kunstgras: "Deze jongens zijn allemaal opgegroeid op gras. Dan is het nog steeds heel vreemd om op kunstgras te voetballen. Het geeft een klinisch gevoel aan zo’n wedstrijd. Het is heel vreemd als je als eredivisieploeg twee keer per jaar op zo'n veld moet spelen. Het eerste wat je ziet, voelt en ruikt als je zo'n veld op loopt, is rubber. En dat leeft toch heel erg in de hoofden van die spelers."

Competitievervalsing
Een krappe 36 procent gelooft dat het spelen op natuurgras een kleinere kans op blessures met zich meebrengt. Zo'n 24 procent speelt liever op echt gras omdat de bal daarop stuitert zoals de spelers gewend zijn en een kwart (24,5 procent) vindt dat er sprake is van competitievervalsing zolang niet alle clubs op kunstgras spelen.

Hesp kan daar wel inkomen: "Het is zo dat clubs met een kunstgrasveld het hele jaar op datzelfde veld spelen en trainen. Spelers van andere clubs voetballen er een of twee keer per jaar op. Het spel is anders; dat hoor je van de spelers. De bal stuitert en rolt anders, je draait en springt anders: álles is anders ten opzichte van een grasveld."

Blessures
Hij maakt van de gelegenheid gebruik een misverstand de wereld uit de wereld te helpen. Volgens Hesp zijn er namelijk geen cijfers die aantonen dat je op kunstgras een grotere kans op blessures hebt. "Als je continu op zo'n veld speelt, wen je eraan. Als je continu op beton speelt, wen je daar uiteindelijk ook aan. Dat geldt ook voor kunstgras. Als je een keer in de zoveel tijd op zo'n veld moet spelen, dan voelt het anders aan voor je lichaam. En dat ervaren spelers dus als een grotere kans op blessures. Maar het is niet bewezen dat je sneller geblesseerd raakt als je op kunstgras speelt."

Volgens Hesp lijkt het erop dat hoe vaker voetballers op kunstgras spelen, hoe groter hun afkeer ervan wordt. "Het is wel zo dat de enquête valt en staat met de kwaliteit van de grasvelden in Nederland. Elke speler zegt dat hij liever op gras speelt, míts het een goed grasveld is. Ik ken ook spelers die zeggen dat ze, gezien de staat van sommige velden, liever op kunstgras spelen. Want die velden liggen er te slecht bij."

Waarom liever kunstgras?
Van de kleine groep kunstgrasliefhebbers vindt ruim 70 procent dat er "dankzij het egale veld een goede balcontrole" mogelijk is. Dat de heerlijke geur van versgemaaid gras uit het stadion verdwijnt vindt deze groep misschien wel jammer, maar voor 62 procent telt het zwaarder dat het veld, ongeacht de weersomstandigheden, bespeelbaar is. En het veld is altijd in dezelfde staat (56 procent), prijzen zij het kunstgrasveld.

Opvallende uitkomst: een nipte meerderheid van 36 procent (zie graphic- slide 'de toekomst') denkt dat de kans groot is dat de meeste profclubs later op kunstgras gaan spelen. Terwijl ze dat dus niet zien zitten. Hesp vermoedt dat de spelers die dit voorspellen vooral in de Jupiler League actief zijn.

Evenementen
De clubs in die divisie hebben kleinere budgetten en de velden zijn er over het algemeen van mindere kwaliteit, zegt hij. "Het is moeilijk voor die clubs om een goed grasveld te hebben. Als je dan overstapt op kunstgras kun je er ook nog evenementen op organiseren en daarmee geld binnenharken. Ik denk dat het voor Jupiler League-clubs best een voordeel kan zijn als je overstapt op kunstgras."

Toch is hij geen voorstander van het plastic groen, zegt hij ten slotte. "Als ik in een stadion met kunstgras kom, krijg ik een heel ander gevoel bij de wedstrijd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen