Sport16 mei '12 15:46

Telstar wil een blauw voetbalveld

Auteur: Pieter van den Akker

Telstar wil komend seizoen op een blauw grasveld spelen. De club uit de Jupiler League meent dat het spel op een blauwe ondergrond beter zichtbaar is.

Algemeen directeur Pieter de Waard zegt tegen BNR dat de opmerkelijke wens voortkomt uit wedstrijden in andere sporten die op een blauwe ondergrond worden gespeeld. De Waard doelt op het Masters-toernooi in Madrid, waar afgelopen week op blauw gravel werd getennist en op het Olympische hockeytoernooi van Londen dat straks ook op een blauwe ondergrond wordt gespeeld.

De Waard: "In de berichtgeving daarover hoorde ik dat het zowel voor de spelers als voor de kijkers prettiger is. De bal is beter zichtbaar."

Subsidie
De Velsense club heeft bij de Nijmeegse grasspecialist Barenbrug de soort 'Kentucky Blue Grass' uitgekozen als geschikte natuurlijke ondergrond. Telstar heeft bij voetbalbond KNVB geïnformeerd of er via het projectstimuleringsfonds financiële steun kan worden verkregen om in elk geval de eerste competitiewedstrijd in eigen stadion op blauw gras te spelen. De KNVB heeft dat verzoek nog in beraad en heeft allereerst bij wereldvoetbalbond FIFA gevraagd of voetballen op een blauw veld überhaupt toegestaan is.

Krijgt de club geen financiële steun, dan komt het veld, dat 100 duizend euro kost, er sowieso niet, zegt De Waard tegen BNR. "De voetballerij loopt niet voorop wat betreft innovatie. Wij hebben in het beleidsplan opgenomen dat we onderscheidend willen zijn", licht hij de voorkeur voor een dergelijk veld toe.

Hij legt uit:"Het is echt gras, geen kunstgras. Het is eigenlijk groen, maar het oogt blauw. Er zit een blauwe zweem overheen, zeg maar."

Spelers niet om mening gevraagd
Het bestuur van Telstar heeft er nog niet over gesproken met de technische staf en de spelers. "Niet aan gedacht", zegt De Waard daarover. Ja, hij kan zich voorstellen dat voetballers zweren bij een groen veld. "Tennissers spelen ook liever op rood gravel, maar dat gebeurt nu ook op blauw gravel. Maar het onderhoud van het veld komt niet voor rekening van de spelers natuurlijk."

In de reglementen staat dat voetbalwedstrijden op gras of kunstgras moeten worden gespeeld en dat kunstgras groen moet zijn. De kleur van het natuurgras is niet gespecificeerd, vertelde een woordvoerster van de KNVB woensdag. Daarom heeft de bond bij de FIFA het verzoek neergelegd om daarover duidelijkheid te verschaffen.

Gerelateerde artikelen