Sport10 aug '12 12:34Aangepast op 10 jan '17 17:01

Van Gaal verrast met Martins Indi

Auteur: Anne-Greet Haars

Louis van Gaal is vrijdagmiddag gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. Daar maakte hij zijn staf en selectie bekend. De grootste verrassing in de selectie is Bruno Martins Indi.

Van Gaal zei op de persconferentie dat hij de Feyenoord-speler dinsdag had zien spelen en de speler er snel bij heeft gehaald.

Opmerkelijke afwezigen in de selectie van Van Gaal zijn Jordy Clasie (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Vurnon Anita (Ajax), Ron Vlaar (Aston Villa) en Luuk de Jong (Borussia Mochengladbach). Nieuwe namen zijn Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij, Ricardo van Rhijn en Nick Viergever.

Selectie
BNR's sportjournaliste Barbara Barend: "De selectie is niet zo verrassend. Maar een grotere bezem kan er ook niet doorheen! Deze jongens hebben allen een goede leeftijd en spelen allemaal bij topclubs in Europa."

Tweede kans
Van Gaal is eerder bondscoach geweest. Gaat het hem dit maal wel lukken? "Hij had wel een aantal mooie uitspraken. Zoals 'Hoe er wordt gespeeld, hangt af van het team.' Ik denk dat het cruciaal is als Kluivert erbij is. Hij is topvoetballer geweest, Van Gaal niet. Kluivert weet hoe het is om bij een topclub te komen, voor Oranje te voetballen. En hij weet wat het is om een beetje stout te zijn. En een beetje, dat is een understatement", lacht Barend.

Gespannen
De laatste persconferentie van Louis van Gaal als bondscoach in 2001 was vol met sneren naar journalisten, dus vooraf was het spannend hoe hij de pers nu zou bejegenen. "Maar Van Gaal gedroeg zich eigenlijk heel keurig. Ik moet er wel bij zeggen dat 'ie een tikje gespannen oogde", zegt sportverslaggever Corné Hendriks vanaf de persconferentie in Zeist.

Gedicht
Van Gaal begon zijn presentatie als bondscoach van de KNVB vrijdag met een kwinkslag. De 61-jarige Amsterdammer zette zijn bril op en nam een briefje in de hand. "Ik heb natuurlijk wel een gedicht gemaakt, daar zitten jullie uiteraard allemaal op te wachten'', aldus Van Gaal.

"Maar helaas, de KNVB is niet zo'n gemakkelijke werkgever als bijvoorbeeld Ajax. Ik mocht geen gedicht voorlezen, dus dat is jammer.''

Staf
Van Gaal heeft tijdens zijn presentatie tevens zijn staf voorgesteld. Zoals al eerder bekend was geworden gaan Danny Blind en Patrick Kluivert de 61-jarige Amsterdammer assisteren. De KNVB wilde graag dat Giovanni van Bronckhorst assistent zou worden bij Oranje, maar de oud-international heeft het te druk met zijn werkzaamheden bij Feyenoord.

Van Gaal heeft verder gekozen voor stafleden waarmee hij al vaker heeft samengewerkt: keeperstrainer Frans Hoek, inspanningsfysioloog Jos van Dijk en 'computergoeroe' Max Reckers, die de videoanalyses voor zijn rekening gaat nemen. Edward Metgod gaat de scoutingsstaf onder leiding van Ronald Spelbos assisteren.

Hans Jorritsma blijft de teammanager van Oranje en Kees Jansma de perschef.

Hele selectie
De hele selectie van Van Gaal ziet er als volgt uit: Ibrahim Afellay, Bas Dost, Urby Emanuelson, Johnny Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar, Bruno Martens Indi, Nigel de jong, Tim Krul, Dirk Kuyt, Jermaine Lens, Adam Maher, Joris Mathijssen, Luciano Narsingh, Robin van Persie, Ricardo van Rhijn, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Keving Strootman, Rafael Van der Vaart, Nick Viergever, Michel Vorm, Stefan de Vrij en Jetro Willems.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen