Sport15 aug '12 16:45

Carnavalesca, Bossa Nova of Brazuca?

Auteur: Harmen Simon Teunis

Braziliaanse voetbalfans mogen de naam kiezen van de bal waarmee gespeeld wordt op het WK van 2014. De fans kunnen kiezen uit de namen Carnavalesca, Bossa Nova en Brazuca. Maar welke ballen waren de voorgangers van deze bal? BNR zet er een aantal op een rij.

Brazilianen kunnen op de website van Adidas, de producent van de officiële WK-bal, hun stem uitbrengen. Het stemmen levert trouwens ook nog wat op voor de supporters, want zij maken ook kans op bijvoorbeeld kaartjes voor de openingswedstrijd op 12 juni 2014.

Eerdere namen
Het sportmerk geeft sinds het WK van 1970 namen aan de ballen gegeven waarmee wordt gevoetbald. De ballen hebben sindsdien eigenlijk bij iedere eindronde wel een opmerkelijk klinkende naam gehad. Maar niet alleen de naam veranderde. De bal heeft een heuze transformatie gemaakt van een saaie zwart witte leren knikker naar een bal in flitsende kleuren van synthetisch materiaal.

Telstar
In 1970 kreeg de bal voor het eerst een aparte naam. In Mexico werd de bal Telstar genoemd, wat afgeleid is van "Star of Television". Deze bal was volledig gemaakt van leer en bestond uit 32 met de hand gestikte panelen, 12 zwart en 20 wit. Het was de eerste bal die de kenmerkende verschijningsvorm kreeg met zwarte pentagons op de bal.

Chile
Op het WK van 1974 in Duitsland zijn twee ballen gebruikt. De Telstar en de Chile. De gouden tinten op de Telstar werd vervangen door zwart. De Chile was een helemaal witte bal, genoemd naar de witte die werd gebruik op het WK in Chili van 1962. Het materiaal bleef hetzelfde.

Tango
De bal kreeg voor het eerst een beetje een tropische naam op het WK van 1978 in Argentinië: de Tango. Deze werd opgevolged door de Tango España voor het WK van 1982 in Spanje. Die bal kreeg waterdichte naden, waardoor het bal minder water opnam en dus niet veel zwaarder werd na een flinke regenbui.

Azteca
Op het WK van 1986 in Mexico werd de bal de Azteca genoemd; dit was de eerste synthetische WK-bal. De bal nam minder water op en bleef langer goed. In Italië, op het WK van 1990 kreeg de bal de naam Etrusco Unico. Deze bal was ook aan de binnenkant syntentisch en was volledig waterdicht.

Questra
In de Verenigde Staten, op het WK van 1994 werd gespeeld met de Questra. Een bal waarbij het materiaal verder was doorontwikkeld. Op het WK van 1998 in Frankrijk werd voor het eerst gespeeld met een bal met kleur. De bal had de toepasselijke naam Tricolore.

Fevernova
Op het WK van 2002 in Korea en Japan werd gespeeld met de Fevernova. Het uiterlijk van deze bal was geïnspireerd op de Aziatische cultuur en bestond uit drie lagen. Op het WK in Duitsland in 2006 kreeg de bal de naam Teamgeist. Deze bal was weer zwart en wit, als verwijzing naar de kleuren van het Duitse nationale elftal. De naam werd gekozen omdat de teamgeest zo belangrijk is voor de prestaties van het team.

De laatste WK-bal, die van het toernooi in Zuid-Afrika, heette de 'Jabulani'. De bal zou ronder dan ooit zijn omdat hij bestond uit slechts acht vakken speciaal polyurethaan. De bal was lang onderwerp van discussie omdat de bal teveel zou 'zwabberen' en de baan die de bal aflegde daardoor onvoorspelbaar werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen