Sport15 aug '12 14:24

Ajax-gras bracht ondernemer naar Ethiopië

Auteur: Melvin Captein

Waar menig voetbaltrainer na afloop van een verloren pot verwijtend naar het veld wijst, treft Rob de Heer geen blaam. De ondernemer heeft een wereldwijde repuatie op het gebied van grasmatten.

Ooit begon De Heer bij een bedrijf in zijn dorp dat golfbanen aanlegt, nu legt hij de grasmatten van de grote Europese topclubs aan. De belangrijkste eerste horde daarbij was het gras in de Amsterdam ArenA. "Dat was het eerste stadion met een dak", vertelt De Heer in de BNR-studio aan Harmke Pijpers. "Met alle problemen van dien. In het begin was het een ramp. Tijdens de openingswedstrijd tegen AC Milan vlogen de plaggen in het rond."

Reputatie
Ingenieursbureau Heidemij, waarvoor De Heer toentertijd werkte, wist het probleem echter te verhelpen. "Na een half jaar onderzoek hebben we in de winterstop het hele veld vervangen. Omdat het gras licht tekort kwam creëerden we een oplossing waarbij de hele grasmat op een kwekerij verzorgd kon worden en daarna weer snel in het stadion kon worden gelegd. Op die manier konden er ook zonder problemen concerten plaatsvinden. Daar vestigden we onze reputatie mee."

Omdat Heidemij zich vooral op de Nederlandse markt wilde blijven richten, besloot De Heer zich af te scheiden van zijn broodheer en Sports Pitch Engineering BV op te richten. "We hadden de expertise van velden aanleggen in grote stadions, maar in Nederland staan niet zoveel grote stadions. We wilden daarom over de grenzen kijken."

Stade de France
Het eerstvolgende project was het Stade de France, vlakbij Parijs. "Ook daar waren problemen met de groei-omstandigheden. Het is een nationaal stadion waar zowel voetbal als rugby gespeeld wordt, dus dat was wel een uitdaging. Maar door onze eerdere ervaring konden we de grasmat in no-time bespeelbaar maken."

Sindsdien werden internationaal diverse velden aangelegd, zoals in Zwitserland en Turkije. Via voormalig marathonloper en sportmanager Jos Hermens kwam vorig jaar zelfs een opdracht uit Ethiopië binnen. Voor meervoudig Olympisch kampioen Kenenisa Bekele legde De Heer in het Afrikaanse land een atletiekbaan aan. "Dat was in een berggebied op 2800 meter hoogte. Het spannende is dat je dan in een paar weken tijd lokale leveranciers en aannemers moet inschakelen om het geheel gedaan te krijgen. Dat was pionierswerk, maar uiteindelijk is het wonderwel gelukt."

Olympisch?
Ondertussen blijft De Heer ook gewoon sportvelden aanleggen in Nederland. Zijn volgende project is in Gorkum. "Dat is een redelijke shock ten opzichte van Ethiopië", lacht De Heer. Zijn grote droom is ooit een olympisch veld aan te mogen leggen. "Rio lijkt me daarvoor een mooie optie", besluit hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen