Sport15 aug '12 17:11

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Rode Duivels?

Auteur: Anne-Greet Haars

Het was de afgelopen tien jaar lachen, gieren en brullen om de Rode Duivels. Het Belgische voetbalelftal plaatste zich voor geen enkel eindtoernooi, en dat vonden we in Nederland allemaal maar al te grappig.

Vanavond oefent België in Brussel tegen Oranje. We zijn gewaarschuwd, want de Rode Duivels hebben de beste lichting in jaren.

“Je kan verschillende dingen bedenken over hoe het komt dat ze er niet in slagen om zich te kwalificeren voor een eindtoernooi", legt Bert Sterckx, voetbalcommentator bij de VRT, woensdag op BNR uit.

"We hebben de voorbije jaren heel veel gepuzzeld met nieuwe jongeren. Ook wordt er vaak gezegd dat er niet echt een ploeg staat. Er is veel individuele kwaliteit, maar er staat niet echt een elftal. Er wordt ook nog veel geschoven”, legt

Posities
“Ook zijn er bepaalde posities niet zo goed bezet”, vervolgt Sterckx. “Als je kijkt naar de ruime selectie vanavond zijn er negen verdedigers geselecteerd, die uiteraard niet allemaal spelen. Van die negen zijn er zeven centrale spelers, maar echt een goede links- of rechtsback hebben we niet.”

Spits
Hetzelfde geldt, volgens Sterckx, voor een spits. “Jullie hebben Huntelaar, die makkelijk een doelpuntje binnenprikt. Zo iemand hebben wij op dit moment niet. Vanavond zal waarschijnlijk Christian Benteke zijn kans krijgen; goed in onze competitie en in de Europa League, maar we weten niet wat hij kan op het internationale vlak.”

“Lukaku zou dat moeten kunnen, maar heeft bij Chelsea heel weinig gespeeld. Nu heeft hij wat voetbalplezier terug bij West Brombich Albion.”

Minderwaardigheidscomplex
Jan Mulder, oud-speler van onder andere Anderlecht, zei een paar jaar terug dat de Rode Duivels een minderwaardigheidscomplex hebben. “Ik denk dat het minderwaardigheidscomplex een beetje minder is geworden. Misschien zelfs in tegendeel: we zijn afgestapt van die ultradefensieve aanpak van vroeger. We durven meer zelf aan te vallen en het spel te maken.”

Volgens Sterckx leeft de oefenwedstrijd vanavond wel in België. “Het stadion was in een mum van tijd uitverkocht. Ook is er een oproep gedaan om alles rood te kleuren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen