Sport14 aug '12 15:15Aangepast op 14 aug '12 16:15

Jacco Verhaeren gouden olympische coach

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse olympische medaillewinnaars zijn dinsdagmiddag even na 14.15 uur aangekomen in de Ridderzaal in Den Haag voor de officiële huldiging namens het kabinet en NOC*NSF.

De sporters die in Londen het eremetaal in de wacht wisten te slepen, worden in aanwezigheid van politici, coaches, familie en vrienden in het zonnetje gezet door premier Mark Rutte en minister Edith Schippers (Sport).

Voorafgaand aan de huldiging in de Ridderzaal hadden de olympiërs al even een kort onderhoud met de minister-president.

Bij binnenkomst in de statige zaal kregen de sporters een daverend applaus. Humberto Tan presenteert de huldiging. Hij riep de atleten een voor een op het podium.

Lintje
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, alle dames van het nationale hockeyteam en turner Epke Zonderland hebben dinsdag uit handen van minister Edith Schippers (Sport) een koninklijke onderscheiding ontvangen. De gouden olympiërs werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wielrenster Marianne Vos en zwemster Ranomi Kromowidjojo kregen uit handen van de minister een beeldje, omdat zij vier jaar geleden na de Spelen in Beijing al een koninklijke onderscheiding ontvingen.

Gouden coach
Een vakjury, bestaande uit onder anderen Leontien van Moorsel, Louis van Gaal en Jacques Orie, heeft zwemcoach Jacco Verhaeren uitgeroepen tot gouden olympische coach Londen 2012.

De jury beoordeelde hem als meest succesvolle coach tijdens de Olympische Spelen in Londen. Het zilver kwam Daniël Knibbeler, coach van Epke Zonderland, toe. Hockeycoach Paul van Ass kreeg het brons.

Lintje
Ook heeft sportminister Edith Schippers Verhaeren benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Hockeycoach Max Caldas kreeg ook een koninklijke onderscheiding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen