Sport15 nov '14 19:51

Advocaat weg bij Servië

Auteur: BNR Webredactie

Dick Advocaat is niet langer bondscoach van Servië. Dat hebben zowel de Servische bond als de coach zelf zaterdag bevestigd. Eerder op de dag maakten verschillende Servische media al melding van het vrijwillige vertrek van Advocaat.

Advocaat. ANP
Advocaat. ANP

De Haagse trainer zei tegen de NOS dat hij vrijdag na de verloren thuiswedstrijd tegen Denemarken (1-3) in de kwalificatie voor het EK al zijn conclusies had getrokken. ,,We zijn gekomen om ons te kwalificeren voor het EK. De mogelijkheden daarvoor zijn nog heel klein. Sportief staan we er niet heel positief voor'', aldus Advocaat zaterdag.

Een dag eerder liet de trainer al doorschemeren dat hij zou vertrekken. "Toen ik hier in juli begon, dacht ik dat we een goede kans zouden hebben om ons voor het EK te kwalificeren. Maar nu moet ik eerlijk zijn tegen de mensen van de Servische bond en tegen mezelf'', zei Advocaat na de wedstrijd in het stadion van Belgrado. Jeugdcoach Radovan Curcic zou voorlopig de honneurs waarnemen.

Volgens Advocaat heeft het veelbesproken duel van vorige maand met Albanië, dat werd gestaakt nadat een drone het stadion in was gevlogen, zijn sporen nagelaten. De Europese bond bestrafte Servië onder meer met drie punten aftrek.

De 67-jarige Advocaat trad op 1 augustus in dienst van Servië. Doel was plaatsing voor het EK in 2016, maar na het pijnlijke verlies tegen de Denen is de kans daarop verwaterd. Servië kwam nog wel snel op voorsprong, maar stortte na rust in elkaar. "Van het ene op het andere moment nam Denemarken de wedstrijd over'', zei Advocaat na het duel. "In onze vorige wedstrijden stond er echt een elftal, nu speelden we onherkenbaar. Normaal gesproken moet je thuis drie punten pakken.''

Afgelopen seizoen was Advocaat coach bij AZ, maar hij besloot zelf uit Alkmaar te vertrekken. Hij was in zijn carrière ook trainer bij onder meer PSV, Glasgow Rangers en Zenit St. Petersburg en tevens bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland. Wat hij nu gaat doen, weet de ervaren trainer nog niet. "We gaan dit voorlopig even verwerken en dan zien we wel'', besloot Advocaat zaterdag.

Gerelateerde artikelen