Sport11 okt '12 16:31Aangepast op 12 okt '12 19:10

Directeur Rabo-ploeg wil waarheidscommissie

Auteur: Anne-Greet Haars

Hoofd sponsoring Heleen Crielaard van Rabobank is geschokt over de inhoud van het USADA-rapport over Lance Armstrong. "Het zijn gevallen uit het verleden, het moet nu niet gebeuren natuurlijk'', zei ze donderdag in Nieuwsuur.

Crielaard ze ziet vooralsnog geen reden de financiering van de wielerploeg stop te zetten. "We gaan nu niet na 17 jaar opeens stoppen.''

In het rapport kwam aan het licht dat ook bij de Raboploeg sprake is geweest van doping. Dat heeft de Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer, een van de getuigen, onder ede verklaard. Crielaard: “We zijn geschokt, het is niet aan ons dit rapport in twijfel te trekken. De sport staat weer in een kwaad daglicht.''

Waarheidscommissie
De directeur van de Rabobank-wielerploeg Harold Knebel zei eerder tegen BNR dat hij denkt dat het dopingprobleem in de wielersport zo groot is dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen: een waarheidscommissie.

Knebel zei dat hij nog nooit heeft gehoord van dopinggebruik in de Raboploeg. Hij zou dat ook onder ede verklaren, als het moest. De woorden van de directeur van de Raboploeg staan haaks op de verklaringen van renner Levi Leipheimer in het rapport van USADA.

Rechtsongelijkheid
Knebel vertelde dat zij vinden dat er een waarheidscommissie moet komen, omdat er een bepaalde rechtsongelijkheid gaat optreden tussen individuele renners en renners betrokken bij het USADA-verhaal. "Renners binnen het dossier krijgen een strafvermindering aangeboden op grond van een aantal verklaringen en dat geldt dus niet voor andere renners die hier mogelijk bij betrokken zijn."

Sanctie
Knebel zei dat een dergelijke waarheidscommissie wel degelijk een sanctie zou kunnen opleggen. "Maar we zijn er voor dat voor iedereen die daar zijn verhaal komt doen, het duidelijk moet zijn wat de strafmaat is. Het kan niet zo zijn dat de ene renner wel een strafvermindering krijgt en de ander niet."

Nog niet eerder aangetroffen
Verder benadrukte Knebel meerdere malen dat hij geen aanwijzing heeft om te denken dat de uitspraken van Leipheimer echt waar zijn. "Hij stelt dat onder ede en het is een mening waar we gisteren mee geconfronteerd zijn: ik heb het nog niet eerder aangetroffen."

“Als hij de waarheid spreekt dan is het een zeer slechte zaak. Er zou sprake zijn van medewerking van de artsen aan het dopinggebruik van Leipheimer: dat beschouwen we als zeer slecht en buiten de afspraken die binnen de ploeg horen en met de sponsor zijn gemaakt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen