Sport10 okt '12 17:58Aangepast op 11 okt '12 06:42

USADA stuurt rapport-Armstrong rond

Auteur: Anne-Greet Haars

Het dopingprogramma waarbij wielrenner Armstrong en zijn ploeg US Postal aan het hoofd stond, was wellicht het meest succesvolle dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport.

Dat blijkt uit het rapport van het Amerikaanse antidopingbureau USADA. USADA heeft het langverwachte onderzoeksrapport over de dopingpraktijken bij US Postal woensdag dan toch eindelijk naar de betrokken instanties gestuurd.

US Postal is het voormalige wielerteam van de levenslang geschorste kopman Lance Armstrong. De internationale wielerunie (UCI), het mondiale antidopingagentschap (WADA) en de internationale triatlonfederatie (WTC) hebben het omvangrijke verslag in handen gekregen.

Verklaringen
Het rapport omvat ruim 1000 pagina's en bevat verklaringen onder ede van 26 personen, onder wie 15 wielrenners die met Armstrong hebben gereden. Maar er zitten ook analyses van verdachten in, laboratoriumbevindingen van zijn bloed- en urinmonsters, financiële afschriften van de betalingen van Armstrong aan de Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari en e-mails met belastende teksten.

Het bureau zegt nu in een statement dat het bewijs "overtuigend en onweerlegbaar" is. Ook spreken ze van een "systematisch en zeer professioneel dopingsamenzwering".

Volgens USADA gebruikte Armstrong sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies.

BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk noemt het rapport een “ ontluisterende litanie van getuigenverklaringen”. “Het document leest niet zozeer als een juridisch document, maar meer als een lang stuk onthullingjournalistiek. Een duistere historie van het wielrennen tussen 1998 en 2010.”

Hincapie
Oud-ploeggenoot George Hincapie heeft uitgerekend vandaag op zijn website zijn dopinggebruik toegegeven. In zijn statement schrijft de oud-renner dat hij niet graag over zichzelf wilde praten, maar verplicht was om de waarheid te vertellen en dat dus ook heeft gedaan.

"Hij zegt dat hij niet anders kon als hij op niveau mee wilde doen als prof. Hij heeft gezegd dat hij vanaf 2006 niet langer doping heeft gebruikt. Ook heeft hij spijt en biedt hij z'n excuses aan", legt VS-correspondent Reinout van Wagtendonk uit.

"Hincapie was een hele gerespecteerde renner in het peloton. Hij heeft nooit commentaar gegeven of gezegd dat hij het gedaan heeft. Men zei altijd: als Hincapie gaat praten over Armstrong, dan is het met Armstrong gedaan."

Geschorst
Naast George Hincapie zijn Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde, Tom Danielson en Michael Barry door de USADA voor een half jaar geschorst. "Dat is een mindere straf dan normaal, maar dat komt omdat ze hebben meegewerkt aan het onderzoek", vertelt Van Wagtendonk.

Reactie Armstrong
Armstrong heeft indirect gereageerd via Twitter, zegt Van Wagtendonk. "Gisteren was hij stil en via een woordvoerder liet hij weten dat hij geen commentaar had. Maar in zijn eerste tweet nadat het nieuws bekend werd stond; ‘Wat ben ik aan het doen? Hangen met mijn gezin, onaangedaan.’ En redelijke directe verwijzing naar wat er gebeurd is. Hij eindigt zijn tweet met de opmerking dat het denkt aan de viering van het vijftienjarig bestaan van de Lance Armstrong Foundation. Hij zegt dat het hem niets doet."

De tweet die hij vervolgens stuurde, doet wel anders vermoeden. Zonder er verder iets bij te schrijven plaatste hij op Twitter een link naar een YouTube-videoclip van het nummer Coming up Roses van Elliott Smith. “Een erg melancholieke song”, zegt Van Wagtendonk.

“The things that you tell yourself. They'll kill you in time”, luidt een deel van de tekst van het lied. “Een heel veelzeggende song als Armstrong er zelf naar verwijst”, concludeert Van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen