Sport24 apr '12 15:36

Ajax dankt kampioenschap aan rust

Auteur: Pieter van den Akker

Niet de assists van Eriksen, het leiderschap van Vertonghen of de voetbal-knowhow van Frank de Boer brengen Ajax straks het kampioenschap. Wat wel? Genoeg rust!

Ajax dankt het aanstaande kampioenschap namelijk aan competitievervalsing. Dat vindt inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. De oud-assistent van de bondcoaches Hiddink, Rijkaard en Advocaat deed jarenlang onderzoek naar het verband tussen het aantal rustdagen en de prestaties van een voetbalclub.

Raymond Verheijen legde op BNR uit: "De afgelopen vier jaar hebben we  in zeven landen 27 duizend wedstrijden onderzocht, ook in de Europa League en de Champions League. Wat we gevonden hebben is dat teams die slechts twee dagen rust hebben tussen twee wedstrijden plotseling 40 procent minder kans hebben om te winnen."

Tank leeg
Op de vraag welke clubs het extra zwaar hebben, antwoordde Verheijen: "Dat zijn clubs die op donderdagavond Europea League hebben gespeeld en op zondag weer een competitiewedstrijd. Wat wij vermoedden is dat er sprake is van vermoeidheid in de wedstrijden waarin punten worden verloren. We hebben gekeken naar het laatste half uur of dat daadwerkelijk het geval is. Wat we vonden is dat teams ineens in het laatste half uur 75 procent meer tegengoals kregen en 70 procent minder vaak zélf scoorden. Toen hadden we de bevestiging dat de tank dan leeg is."

Ajax
Teams die meer rust hebben, zijn daarom significant in het voordeel, stelt Verheijen. "Waar je in Nederland mee te maken hebt, is dat Ajax in eerste instantie in de Champions League speelde, dus op dinsdag en woensdag. Daardoor hadden ze drie dagen rust totdat ze op zondag weer competitie speelden. En PSV, Twente en AZ moesten op donderdag Europa League spelen en hadden maar twee dagen rust voordat ze op zondag een competitiewedstrijd moesten afleggen."

PSV
Maar neem nou PSV. Dat haalde in 2005 de halve finale van de Champions League en een jaar later kwam de Eindhovense club tot de laatste 16. Beide jaren werd PSV kampioen van Nederland. Hoe dat kan? Verheijen: "Dat betekent dat zij in de weken dat ze geen Europees voetbal speelden, en de omstandigheden voor alle clubs dus dezelfde zijn, veel meer punten haalden dan hun concurrenten."

Gerelateerde artikelen