Sport7 jan '13 20:02Aangepast op 9 jan '13 00:02

Messi wint opnieuw Gouden Bal

Auteur: Anne-Greet Haars

De Argentijn Lionel Messi is maandagavond voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar. Daarmee schreef de Argentijnse vedette van FC Barcelona historie.

Nooit eerder werd een voetballer vier keer actereen uitgeroepen tot de beste ter wereld. Messi kreeg de voorkeur boven zijn teamgenoot Andrés Iniesta en Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

"Geweldig"
Michel Platini werd in 1983, 1984 en 1985 gekozen tot 's werelds beste voetballer. De 25-jarige Messi kreeg voor zijn prestaties in 2009, 2010, 2011 en 2012 de Gouden Bal. "Het is ongelooflijk om voor de vierde achtereenvolgende keer te winnen. Geweldig'', reageerde de immer bescheiden Messi. "Ik wilde deze prijs delen met mijn ploeggenoten bij Barcelona en de Argentijnse nationale ploeg.''

91 doelpunten
Messi kwam het afgelopen kalenderjaar tot 91 doelpunten en verbeterde daarmee het ongenaakbaar geachte record van Gerd Müller. Toch was de Argentijn kritisch op zichzelf: "Het was een jaar waarin ik veel gepresteerd heb en successen heb gevierd. Maar ik denk niet dat dit mijn beste jaar was'', zei hij. "Ik vind prijzen die ik met de ploeg verover, belangrijker dan individuele prijzen. Er waren andere jaren waarin we meer bekers hebben gewonnen, dus die jaren waren beter.''

Twee Nederlanders kregen deze ereprijs driemaal: Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) en Marco van Basten (1988, 1989, 1992).

Coach
Vicente del Bosque is gekozen tot de beste coach van het jaar 2012. De bondscoach van Spanje leidde zijn land afgelopen zomer naar de titel op het Europees kampioenschap, 2 jaar nadat hij met de ploeg ook al de wereldtitel had veroverd.

Del Bosque kreeg de voorkeur boven Pep Guardiola - die tot deze zomer bij FC Barcelona werkte - en Real Madrid-trainer José Mourinho.

Vrouwen
Pia Sundhage kreeg de Gouden Bal na haar uitverkiezing tot coach van het jaar bij de vrouwen. De Zweedse, die bij de Olympische Spelen de Amerikaanse ploeg naar het goud leidde, kreeg meer stemmen dan de Japanner Norio Sasaki en de Fransman Bruno Bini.

Gerelateerde artikelen