Sport29 jul '13 12:40Aangepast op 29 jul '13 13:01

Belgische scheidsrechters kunnen fluiten naar werk in eredivisie

Auteur: Anne-Greet Haars

De KNVB zet vanaf komend seizoen Belgische scheidsrechters in het betaald voetbal alleen nog in bij wedstrijden in de Jupiler League. Dat heeft de Nederlandse voetbalbond maandag bekendgemaakt tijdens een perspresentatie over de arbitrage in Zeist.

De Belgische arbiters waren sinds 2004 actief in de eredivisie, terwijl hun Nederlandse collega's ook wedstrijden floten in de hoogste Belgische klasse. De uitwisseling wordt vanaf komend seizoen afgeroomd. De KNVB zet vooral in op de opleiding van scheidsrechters.

"De proef heeft bijna tien jaar geduurd", vertelt verslaggever Jeroen Stans. "Volgens de KNVB werd er ook door spelers over geklaagd, omdat Belgische scheidsrechters net weer iets andere beslissingen nemen."

Hawk-Eye
Verder werd op de perspresentatie nog gesproken over de doellijntechnologie die dit seizoen wordt geïntroduceerd in het betaald voetbal. Het Hawk-Eye systeem gaat bij minstens vijf wedstrijden ingezet worden. "Dat heeft te maken met het budget. Het is nogal een duur systeem en wordt gehuurd voor de komende twee seizoenen. Het zal gaan om belangrijke wedstrijden, zoals de bekerfinale of de play-offs", vertelt Stans.

Volgens hem zijn de scheidsrechters hier ook blij mee. "Björn Kuipers heeft er al mee gewerkt op de Confederations Cup en hij vindt het een heel fijn systeem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen