Sport7 feb '12 21:12

Elfstedenkoorts als hang naar nostalgie

Auteur: Harmen Simon Teunis

De elfstedenkoorts heeft zijn hoogtepunt nog niet bereik. Maar dat deze koorts heeft toegeslagen valt niet meer niet meer te ontkennen. En volgens massapsycholoog Hans van de Sande is dat een ultieme hang naar nostalgie.

Hij reageert op de enorme aandacht voor de Elfstedentocht in de media, sinds zondagmiddag bekend werd dat de rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 weer bij elkaar zouden komen.

"Alle sportevenementen - van het EK voetbal tot de Olympische Spelen - zijn tegenwoordig een aaneenschakeling van commercie en de obsessieve drang om te winnen", legt Van de Sande uit. "Dat staat veel mensen eigenlijk tegen."

Dat soort elementen is bij de Elfstedentocht volstrekt van ondergeschikt belang. "Het gaat puur om de lol van het meedoen, zoals sport zou moeten zijn. Dat associëren mensen met vroeger, toen die hang naar geld en winnen nog veel minder dan nu was."

Elfstedentoch historie 1909-1997

Eindelijk eens goed nieuws
De media duiken zo massaal op het onderwerp, omdat zij volgens Van de Sande eindelijk eens goed nieuws kunnen brengen waar mensen écht op zitten te wachten. "Het enige dat over het algemeen op televisie en in kranten verkoopt, is slecht nieuws", legt hij uit. "Gevaar, ellende, oorlog, besmette komkommers, smerige schapen. De Elfstedentocht is eindelijk positief nieuws waar iedereen toch naar kijkt en luistert."

Gerelateerde artikelen