Sport25 apr '12 17:25

Nummer 14 uit bijgeloof

Auteur: Pieter van den Akker

Voetballen is heel simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen. De pensioengerechtigde leeftijd van Johan Cruijff wordt vandaag gevierd.

Image

Het zal je niet zijn ontgaan: de beste Nederlandse voetballer ooit is vandaag 65 jaar geworden. Johan Cruijff viert zijn verjaardag in 'intieme kring'. De man die als voetballer én als mens onnavolgbaar was. En nog steeds ís, zegt BNR-sportverslaggever Thomas Schuurman.

Redenaar
"Voor een leek niet te begrijpen, voor de niet-leek evenmin", omschrijft Schuurman hem. "Cruijff groeide op in Betondorp. Op een steenworp afstand van De Meer in een tijd waarin er op straat nog gevoetbald kon worden. Cruijff de voetballer, maar ook Cruijff de redenaar."

Bijgeloof
Schuurman gaat verder: "Na een jeugdopleiding van zes jaar bij Ajax maakt Hendrik Johannes Cruijff eind 1964 zijn debuut. Het wordt een tijd waarin Ajax jaar na jaar schittert. Als Cruijff na wekenlang blessureleed in 1970 zijn rentree maakt, vindt hij dat Gerrie Mühren met nummer 9 moet blijven spelen. Hij heeft het immers goed gedaan. Cruijff trekt een reserveshirt met nummer 14 aan. En omdat dat lekker gaat, speelt hij uit bijgeloof sindsdien altijd met dat nummer."

Totaalvoetbal
Na 6 landstitels, 3 Europa Cups, 4 bekers en 1 Wereldbeker lonkt in 1973 het buitenland, blikt Schuurman terug. "Het wordt na veel gedoe uiteindelijk Barcelona waar Cruijff herenigd wordt met Rinus Michels. Het is de tijd waarin Cruijff de El Salvador van de club wordt en hij met het 'totaalvoetbal' van Oranje de wereld verovert. Nou ja, nét niet."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage van BNR's Thomas Schuurman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen