Sport21 mrt '12 18:12

Schop in schuldenberg voetbalclubs

Auteur: Anne-Greet Haars

Europa steunt de nieuwe financiële regels van de UEFA: het moet afgelopen zijn met de grote schulden van de Europese voetbalclubs.

Vanmiddag tekenden de UEFA en de Europese Commissie samen een overeenkomst die inhoudt dat Europa de schuldenregels van de UEFA volledig ondersteunt.

Met de invoering van deze regels, die zijn opgenomen in de Financial Fair Play (FFP) van de UEFA, moeten de gigantische rode cijfers bij clubs uit Europa verleden tijd worden. Clubs die deze regels aan hun laars lappen, kunnen een sanctie verwachten in de vorm van een boete of diskwalificatie uit de Europese voetbalcompetities.

De vraag lijkt op z’n plaats of het zover komt dat UEFA de grote jongens ook aan zal pakken. Interessant, want clubs als Real Madrid, Barcelona en Manchester City hebben de afgelopen jaren een torenhoge schuldenberg opgebouwd.

De toegestane schuld wordt in het seizoen 2013/2014 verlaagd tot dertig miljoen euro. Een andere gevolg van de overeenkomst is dat de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger zijn dan de inkomsten van een club. 

Steun
Joaquin Almunia, vice-president van de Europese Commissie zei over deze regels, die volledig in overeenstemming met het Europees recht zijn: “Ik steun de doelen van de FFP-regels volledig en ik geloof dat het essentieel is voor voetbalclubs om een solide financiële basis te hebben. De regels beschermen zowel de belangen van individuele clubs, de spelers als het voetbal in Europa in z’n geheel.”

Almunia is de persoon die zou beslissen over eventuele klachten van clubs en zijn opmerkingen maken duidelijk dat clubs weinig kans hebben om de regels met succes aan te vechten.

Financiële problemen
Bij sommige traditionele clubs in Zwitserland en Schotland zijn de financiële problemen erg groot. “Dit toont dat er meer controle en handhaving nodig is, maar dit kan niet door de UEFA gedaan worden maar door anderen. Wij moeten die mensen overtuigen om dezelfde principes en regels na te streven als die van de UEFA”, aldus Infantino.

Infantino zegt verder: “We hopen elke competitie, elke vereniging en elke club in Europa te kunnen overtuigen om dezelfde regels na te leven en strengere controles uit te oefenen.”

Staatssteun 
Afgelopen week was er ophef over het bericht dat Spanje een deel van de schulden van hun voetbalclubs wil kwijtschelden. “De verklaring bevestigt dat de FFP regels van de UEFA volledig consistent zijn met het EU-beleid inzake de staatssteun”, zegt Platini daarover.

Schuld 2010
De Europese topclubs kenden in 2010 samen een verlies van zo'n 1,6 miljard euro, een stijging van 36 procent tegenover 2009.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen